Šehović: Za prevoz učenika oko 30 novih kombi vozila

Pravo na participaciju prevoza, kroz organizovani prevoz i preko posebnih ugovora, ostvaruje 2,5 hiljade učenika i studenata u 17 opština u Crnoj Gori gdje je organizovan javni prevoz, i za ovu namjenu Ministarstvo izdvaja oko 130 hiljada eura godišnje
577 pregleda 0 komentar(a)
Šehović, Foto: Dejan Lopičić
Šehović, Foto: Dejan Lopičić
Ažurirano: 10.04.2019. 11:43h

U Crnoj Gori će za prevoz učenika biti nabavljeno oko 30 novih školskih kombi vozila, vrijednih skoro dva miliona eura, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je kazao da će vozila, čiji je broj na nivou trećine voznog parka kojim škole raspolažu, biti raspoređena u oko 30 škola kojima su urgentno potrebna, a biće u fukciji naredne školske godine.

Kako je naveo Šehović, sredstva će biti obezbijeđena iz budžeta Ministarstva prosvjete, tender će ubrzo biti raspisan, a vozila će biti nabavljena po modelu finansijskog lizinga.

“Vlada se odlučila za to rješenje bez obzira što je prevoz učenika nije u njenoj nadležnosti, jer nećemo okretati glavu od potreba djece“, rekao je on.

Šehović je podsjetio da, prema važećoj zakonskoj regulative, opština uređuje i obezbjeđuje prevoz putnika u gradskom i prigradskom linijskom saobraćaju, autotaksi prevoz i prevoz za sopstvene potrebe.

Ministarstvo prosvjete, kako je dodao, participira u troškovima prevoza učenika.

Šehović je naveo da pravo na participaciju prevoza ostvaruju učenici osnovnih, srednjih škola i studenti, koji putuju pet i više kilometara do škole, u iznosu od 20 odsto, odnosno 40 odsto od cijene karte.

On je podsjetio da učenici i studenti čiji roditelji, odnosno staratelji, ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje, ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 50 odsto od cijene karte.

“Tamo gdje nije moguće organizovati javni prevoz, pravo na prevoz i participaciju prevoza učenici ostvaruju na osnovu posebnih ugovora koji Savjeti roditelja škola zaključuju sa prevoznikom”, naveo je Šehović, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Pravo na participaciju prevoza, kroz organizovani prevoz i preko posebnih ugovora, ostvaruje 2,5 hiljade učenika i studenata u 17 opština u Crnoj Gori gdje je organizovan javni prevoz, i za ovu namjenu Ministarstvo izdvaja oko 130 hiljada eura godišnje.

“U pojedinim ruralnim područjima gdje nema organizovanog javnog prevoza, niti su sklopljeni prethodno pomenuti posebni ugovori, problem prevoza učenika se rješava putem stotinak vozila kojima škole raspolažu, a kojima se prevozi nekoliko hiljada djece”, kazao je Šehović.

Kako je naveo, za troškove koji se odnose na rashode za gorivo, osiguranje, registraciju i održavanje tih vozila, Ministarstvo izdvaja više stotina hiljada eura.

“Kako bismo obezbijedili siguran i kvalitetan prevoz za sve učenike, opredijelili smo se da to pitanje riješimo na organizovan i sistemski način. Zato je Ministarstvo predložilo, a Vlada sa zadovoljstvom prihvatila, da ove godine kupimo 30 novih kombi vozila, što je trećina voznog parka kojim škole raspolažu, čime pravimo ogroman iskorak kad je riječ o tom pitanju”, rekao je Šehović.

On je poručio da Ministarstvo nikad na potrebe djece ne gleda sa “formalnopravne strane i gledajući kako da umanji obaveze, već suštinski, i preuzimajući obaveze koje im možda sa formalnopravne strane ni ne pripadaju”.

Šehović je dodao da namjeravaju da i ostala starija školska vozila za prevoz djece zamijene novim

“Vlada je i na tom primjeru još jednom potvrdila da obrazovanje zaista tretira prioritetnom oblašću, zbog čega u konačnom i ulaganja u obrazovanje nikad nijesu bila veća”, dodao je on.

Bonus video: