"Šaranović ne može ostati na čelu akademije, inspekcija utvrdila zloupotrebe i nezakonita postupanja"

Štrajkači ističu da je inspekcijski nadzor potvrdio i da je njihov nalaz za smjenu Šaranovića opravdan
5447 pregleda 9 komentar(a)
Boban Saranović, Foto: Boris Pejović
Boban Saranović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2019. 21:48h

Boban Šaranović ne može ostati na čelu Policijske akademije (PA), jer je Prosvjetna inspekcija utvrdila ozbiljne zloupotrebe i njegova nezakonita postupanja, saopštili su iz štrajkačkog odbora PA.

Oni ističu da je inspekcijski nadzor potvrdio i da je njihov nalaz za smjenu Šaranovića opravdan.

"Prije pet mjeseci počeli smo da se obraćamo institucijama sistema zbog sumnji da direktor Policijske akademije zloupotrebljava svoj položaj. I tada smo tvrdili da nećemo dozvoliti da jedan čovjek uništi ono što smo godinama mukotrpno gradili i Akademiju, nakon devastacije u pravnom, moralnom i ljudskom smislu, pretvori u svoj lični posjed", saopštili su štrajkači.

Ističu i da je nakon donošenja Statuta i Akta o sistematizaciji u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, donošenja Kolektivnog ugovora bez učešća Sindikata, nasilne smjene sindikalnog predstavnika i grubog miješanja u rad Sindikata, direktor je krenuo u lične obračune kroz nasilnu i nezakonitu smjenu naših predstavnika u Upravnom odboru.

"Kako mjesecima nijesmo dobili nikakav odgovor od institucija Sistema, 25. marta 2019. god. stupili smo u štrajk upozorenja koji smo najavili u skladu sa Zakonom. Prvog dana štrajka, na kraju radnog vremena, tačno u 15.00 časova, četvorici nastavnika, članova štrajkačkog odbora, uručene su suspenzije pod izgovorom da je, po mišljenju direktora, odluka o štrajku nezakonita. Činjenica je da mišljenje o zakonitosti može donijeti jedino inspekcija rada i sud, no u kontekstu niza zloupotreba položaja i nezakonitih radnji, nije nas iznenadilo što direktor daje sebi parvo da sudi. Ono što je posebno interesantno je to što su odluke o suspenziji zavedene 22.03. dakle, pripremljene su Unaprijed. U međuvremenu je nastavnik Psihologije aneksom ugovora prebačen na mjesto PR menadžera. Shvatili smo da je Nastavničko vijeće svjesno oslabljeno za pet članova. Stoga smo posumnjali da direktor po svaku cijenu želi da obezbijedi većinu u Nastavničkom vijeću kako bi opravdao sjednicu od 15. januara. Nekoliko puta smo zvanično od direktora tražili zapisnik sa te sjednice, ali ga do danas nijesmo dobili", kažu iz štrajkačkog odbora.

Oni objašnjavaju da su zbog toga tražili nadzor, a da su danas obaviješten da je po njihovom zahtjevu postupio prosvjetni inspektor Boško Lazarević: "I u postupku inspekcijskog nadzora u najbitnijem konstatovao da devet članova - lica koja su bila prisutna na sjednici 15. Januara i učestvovali u donošenju odluka na pomenutoj sjednici nijesu mogli odlučivati jer su spoljni saradnici, a ne kako je propisano članom 88 stav 1 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i članom 31 Statuta Akademije kojim je propisano da nastavničko vijeće čine nastavnici, nastavnici praktične nastave, director, pomoćnici direktora i stručni saradnici. Takođe je konstatovao da sjednici nije prisustvovalo više od polovine članova, te se nije mogla održati, a samim tim se na istoj nije moglo ni odlučivati".

Ističu da to nijesu jedine nepravilnosti, već da je inspektor zaključio i da Akademija nema Poslovnik o radu nastavničkog vijeća

"Pa je odgovornom licu naloženo da u roku od 30 dana od uručenja zapisnika sazove sjednicu Nastavničkog vijeća na kojoj će članovi donijeti poslovnik o svom radu. Takođe je konstatovao da se odluke sa sjednice od 15.01. ne mogu smatrati legitimnim. I da je 30. januara 2019. godine održana sjednica Upravnog odbora sa, sada već zvanično, nezakonito izabranim predstavnicima zaposlenih. Ne znamo da li su na sjednici usvojena neka akta i da li se po njima postupa, što je još jedno pitanje za institucije sistema", kazali su nastavnici koji danima štrajkuju na rampi PA.

Bonus video: