Medojević: Prekinuti model da se privatnim firmama omogućava valorizacija prirodnih resursa

Medojević je ocijenio da je potpuno pogrešna ideja da interes građana štite nezavisne regulatorne agencije
586 pregleda 0 komentar(a)
Medojević, Foto: Savo Prelević
Medojević, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević ocijenio je da ni u Nacionalnom parku “Durmitor” ni u drugim parkovima ne bi smjela biti dozvoljena bilo kakva komercijalna gradnja.

Medojević je na konferenciji za medije ocijenio da bi, ukoliko postoji potreba za valorizacijom prirodnih resursa u NP “Durmitor”, to trebalo da radi državna firma:

“Smatramo da JP “Nacionalni parkovi” treba da gazduju sa svim ekonomskim kapacitetima u nacionalnom parku, ali na način koji će podrazumijevati vrlo jasnu odgovornost”.

Medojević je ocijenio da je potpuno pogrešna ideja da interes građana štite nezavisne regulatorne agencije, a da se dozvoli privatnim firmama da kroz koncesije, eksploatišu prirodna bogatstva Crne Gore.

“Taj model da se privatnim firmama koje su, uglavnom, bliske režimu, omogući valorizacija prirodnih resursa, treba da se prekine”, ocijenio je lider PzP-a.

On je ocijenio da se, ukoliko su interesi države i Vlade u konfliktu sa interesima lokalne zajednice, u Ustavu mora definisati princip direktne demokratije:

“Zalažemo se da građani Žabljaka, Pljevalja imaju pravo da se na lokalnom referendumu izjasne čak i o odluci Vlade i o zakonu koji usvoji parlament, da li takva politička odluka ...ugoržava njihova osnovna ljudska prava i egzistenciju na tom prostoru”, kazao je Medojević.

To se, kako je kazao, odnosi i na eksploataciju vode kroz projekat izgradnje mini hidroelektrana.

“Ako postoji potreba neke lokalne zajednice, zbog valorizacije svojih potencijala i obezbjeđivanja izvora električne energije koji će koristiti građani te lokalne zajednice ili za turističke potencijale...neka mini hidroelektrane osnuju opštine, ali ne da građani...plaćaju ekstra profit tajkunima bliskim režimu”, kazao je Medojević.

Bonus video: