MJU: Vlada ozbiljno shvata saradnju sa NVO sektorom

“NVO za Vladu važan i ključni partner u realizaciji izazovnih reformi na putu u EU”
349 pregleda 0 komentar(a)
Pribilovićeva sa predstavnicima civilnog sektora, Foto: Boris Pejović
Pribilovićeva sa predstavnicima civilnog sektora, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo javne uprave negiralo je tvrdnje dijela civilnog sektora da ih Vlada ne uvažava i ne tretira ozbiljno tokom kreiranja javnih politika.

“Upravo su nevladine organizacije afirmisale participativan pristup u kreiranju pojedinih zakonskih rješenja, kao što je Zakon o finansiranju lokalnih samouprava”, navodi se u reagovanju Ministarstva javne uprave.

Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog ocijena dijela kritičkih NVO u tekstu „Ne može se uvredama na argumentovanu kritiku“, koji je objavljen u “Vijestima”.

“Ne stoji ni tvrdnja da se istraživanja NVO ne koriste prilikom kreiranja izvještaj državnih organa. U Izvještaju o sprovođenju Strategije reforme javne uprave MJU uključena su istraživanja Instituta Alternativa, kao i drugih regionalnih organizacija. Osim toga, u cilju veće vidljivosti nezavisnih izvještaja NVO koje prate proces reforme javne uprave na sajtu Savjeta za reformu javne uprave se nalaze veb adrese oranizacija civilnog drušva koje participiraju u Savjetu”, navodi MJU.

Oni tvrde da je NVO sektor za Vladu “važan i ključni partner u realizaciji izazovnih reformi na putu u EU”.

“U dijalogu sa predstavnicima NVO, u prethodnom periodu radili smo na uspostavljanju institucionalnog i normativnog okvira za djelovanje NVO i međusektorsku saradnju, pa ocjene iznesene u tekstu od predstavnika NVO organizacija, ne odgovaraju ni naslovu ni realnom stanju odnosa između Vlade i civilnog sektora. Podsjetićemo da smo u 2017. izmijenili i dopunili Zakon o nevladinim organizacijama, kojim smo definisali nov način finansiranja nevladinih organizacija iz budžeta”, tvrdi MJU.

Oni podsjećaju da je iz budžeta za finansiranje NVO opredijeljeno oko 4,4 miliona eura. Iz MJU su poručili da će nastaviti da rade na jačanju saradnje sa NVO.

Vlada je nedavno povukla Predlog zakona o tajnosti podataka nakon kritika uglavnom MANS-a, što je bio i povod teksta o saradnji izvršne vlasti i civilnog sektora.

Bonus video: