VCG učestvovala na NATO medicinskoj vježbi u Rumuniji

Multinacionalnu zajedničku medicinsku terensku vježbu "Snažni ratnik 19", na kojoj učestvuje 38 zemalja, organizovao je NATO Centar izvrsnosti za vojnu medicine
440 pregleda 1 komentar(a)
Sa vježbe, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa vježbe, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 14.04.2019. 16:01h

Vojska Crne Gore (VCG) učestvovala je na najvećoj NATO medicinskoj vježbi "Snažni ratnik 19" koja je održana u Rumuniji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sedam pripadnika VCG bili su u sastavu multinacionalne Balkanske namjenske medicinske jedinice koju čine pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Slovenije.

“Cilj vježbe je simulacija saradnje i medicinske evakuacije, odnosno interoperabilnosti zdravstvenog sistema NATO i partnerskih zemalja u civilno-vojnoj saradnji”, kaže se u saopštenju.

Poseban akcenat je, navodi se, na operacije pomoći u prirodnim i drugim katastrofama, manevarskim sposobnostima i multinacionalnoj interoperabilnosti, a u cilju priprema za medicinsku podršku zajedničkim multinacionalnim operacijama.

Iz Ministasrtva su kazali da je u okviru vježbe, od 5. do 13. aprila, sprovedena i evaulacija 11 modula poljske bolnice (BMTF Role2).

Prema njihovim riječima, na osnovu toga je i dobijen sertifikat pune operativne sposobnosti i potvrđeno da je BMTF u potpunosti osposobljen za izvršenje svoje misije – Medicinski odgovor u slučaju prirodnih katastrofa u regionu.

Multinacionalnu zajedničku medicinsku terensku vježbu "Snažni ratnik 19", na kojoj učestvuje 38 zemalja, organizovao je NATO Centar izvrsnosti za vojnu medicine.

Bonus video: