Građani službenicima Ministarstva zdravlja plaćaju i put od kuće do posla

Da se voze o trošku građana potvrđuju fotografije “Vijesti”, snimljene nekoliko dana zaredom nakon radnog vremena ispred zgrade u kojoj službenici zdravstvenog resora imaju stanove
6451 pregleda 14 komentar(a)
Sekretar Ministarstva i vozač ministra dobili i stan u istoj zgradi i vozila na korišćenje, Foto: Boris Pejović
Sekretar Ministarstva i vozač ministra dobili i stan u istoj zgradi i vozila na korišćenje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2019. 07:54h

Osim što su stanove dobili pod povlašćenim uslovima u zgradi za zdravstvene radnike u Podgorici, službenici Ministarstva zdravlja koriste i službene automobile mimo radnog vremena.

Da se voze o trošku građana potvrđuju fotografije “Vijesti”, snimljene nekoliko dana zaredom nakon radnog vremena ispred zgrade u kojoj službenici zdravstvenog resora imaju stanove.

Radi se o vozilima koja, prema informacijama “Vijesti”, koriste vozač Zoran Bojatović (“mercedes” - PG CG072) i sekretar Ministarstva Nikola Antović (“tojota” - PG CG028).

Zakonom o unutrašnjim poslovima, Odlukom o određivanju lica i objekata koje obezbjeđuje Uprava policije, te Uredbi o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila, pravo na stalnu upotrebu automobila i obezbjeđenja, bez obzira da li je riječ o službenim ili privatnim obavezama, imaju isključivo najviši državni i pravosudni zvaničnici - predsjednik države, Skupštine, premijer, ministri, vrhovni i specijalni državni tužilac...

Antović je prije više od godinu dobio ovlašćenje od prvog čovjeka zdravstva Kenana Hrapovića da može koristiti automobil. Prema našim informacijama, on je nakon pitanja “Vijesti”, parkirao službenu “tojotu” u garažu Ministarstva zdravlja.

Bojatović, inače vozač Hrapovića, u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio je da “povremeno koristi” automobil, koji je u skladu sa propisima dodijeljen ministru zdravlja kao službeni. Ministar službeni automobil može ga koristiti stalno, bez obzira na to da li ima službene ili privatne obaveze, ali je pitanje da li isto vozilo njegov vozač smije parkirati ispred svog stana, s obzirom na to da gorivo, održavanje i eventualnu štetu plaćaju građani...

Bojatović je kratko potvrdio i ranije pisanje “Vijesti” da je dobio stan u zgradi namijenjenoj zdravstvenim radnicima. On je u Ministarstvu zdravlja zaposlen nešto više od dvije godine, odnosno od početka mandata Hrapovića.

Ispred iste zgrade je fotografisan i “reno” registarskih oznaka PG MN612, koji je prema informacijama “Vijesti” takođe dio voznog parka Ministarstva zdravlja, ali vozač-kurir, koji ga zadužuje, nema stan u ovoj zgradi.

Stan u zgradi, koju je u podgoričkom naselju Tuški put za zdravstvene radila stambena zadruga “Zdravstvo”, pored Bojatovića i Antovića ima i generalna direktorica Direktorata za ekonomiku i projekte u zdravstvu Milica Škiljević.

Iz Ministarstva su “Vijestima” potvrdili da se radi o automobilima koji su dio voznog parka tog resora.

Navode da se jedan od tri automobila “može dati na stalnu upotrebu”, a da je korišćenje drugog dozvolio ministar Hrapović.

“Vozilo ‘mercedes’ (PG CG762) duži vozač ministra, a korišćenje ovog službenog vozila prema Uredbi o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, može se dati na stalnu upotrebu sa vozačem ili bez njega.

Vozilo ‘tojota’ (PG CG028) koristi sekretar Ministarstva zdravlja, na osnovu Odluke od 2. februara 2018, kojom ga ministar ovlašćuje da koristi predmetno vozilo, kao i da isto može ustupiti drugom službeniku iz Ministarstva na korišćenje, u skladu sa službenim potrebama. Vozilo ‘reno’ (PG MN612) duži vozač-kurir, zaposlen na opštim poslovima u resoru zdravlja. Po odobrenju starješine organa koristi se za obavljanje službenih i drugih potreba iz nadležnosti organa”, odgovorili su iz zdravstvenog resora.

Preciziraju i da su u prva tri mjeseca 2019. službeni automobili sa naših fotografija potrošili 900 eura goriva.

“Za tri mjeseca 2019. troškovi goriva za vozilo ‘tojota’ su 300 eura, a ‘mercedes’ 600”, odgovorili su iz resora zdravlja

Stanovi za funkcionere povoljniji mnogo nego za građane

Antović je, prema izvještaju o imovini i prihodima, početkom 2018. dobio stambeni kredit pod povlaščenim uslovima, pa tako 20.000 eura vraća u mjesečnim ratama u iznosu 60,60 eura.

Nije poznato pod kojim uslovima je stan dobio Bojatović.

Generalna direktorica Direktorata za ekonomiku i projekte u zdravstvu Milica Škiljević, navodi se u njenom imovinskom kartonu, kredit od 20.000 eura plaća u ratama od 64,27 eura.

“Vijesti” su ranije objavile da je Vlada tokom januara i marta 2018. odobrila više stambenih kredita funkcionerima pojedinih resora, u vrijednosti od 20.000 do 40.000 eura i sa mjesečnim ratama od 30,3 do 97,22 eura.

Ovako niski iznosi mjesečnih rata posljedica su Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera iz 2014. koju je potpisao bivši premijer a sadašnji predsjednik Milo Đukanović.

Ta Odluka omogućava funkcionerima da na kredit kupe stan, i do 80 odsto jeftinije od njegove vrijednosti na tržištu.

To je samo jedna od povoljnosti, uz vraćanje kredita na rate do 20 godina i umanjenje iznosa kredita u visini od pet odsto za svaku punu godinu staža i starosti zgrade od najmanje tri odsto a najviše do 80 odsto njegovog iznosa.

To znači da ako službenik sa 16 godina staža dobije kredit od 40.000, on treba da plati 20 odsto ili 8.000 eura.

Bonus video: