Bar: Na godišnjicu zemljotresa cjelodnevna smotra spasilačkih timova

Ispred sale su pripadnici Pomorskog odreda Mornarice VCG koji su izložili svoju opremu za podvodne operacije, kretanje i orjentaciju, barske Službe zaštite sa opremom koju koriste prilikom gašenja požara i potrage...
720 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Baru, Foto: Radomir Petrić
Danas u Baru, Foto: Radomir Petrić

Cjelodnevni program obilježavanja 40 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. razorio primorje od Ulcinja do Boke, u Baru je otvoren višečasovnom smotrom spasilačkih timova i jedinica koje djeluju u vanrednim situacijama.

Na platou ispred sportske dvorane “Topolica”, od 09-14 sati postrojeni su pripadnici ovih službi, jedinica i organizacija , koji učenike barskih osnovnih i srednjih škola edukuju o svojim zadacima i načinima intervencija, te o postupcima i procedurama kojima treba pribjegavati u slučajevima vanrednih situacija.

Ispred sale su pripadnici Pomorskog odreda Mornarice VCG koji su izložili svoju opremu za podvodne operacije, kretanje i orjentaciju, barske Službe zaštite sa opremom koju koriste prilikom gašenja požara i potrage. Tu su i članovi Službe traganja i spasavanja Uprave pomorske sigurnosti, osoblje barskog Doma zdravlja i predstavnici DOO „Lovstvo” Bar,

O aktivnostima i ciljevima svojih organizacija, učenike podučavaju volonteri Crvenog krsta Crne Gore i Bara, Izviđačkog odreda “24. novembar” koji su razapeli šatore na platou, Planinarskog kluba “Rumija”, te Kluba radio-amatera “Bar” čiji su veterani inače preko radio-uređaja vi poslali vijest u svijet o razaranju Bara prije 40 godina.

Današnji program večeras u 19 sati u Dvorcu kralja Nikole nastavljaju prvo izložba fotografija i projekcijom dokumentarnog filma o aprilu 1979, a zatim tribina „Sjećanja koja opominju“ čiji su učesnici akteri tadašnjih spasilačkih i aktivnosti na obnovi i vraćanju života grada u normalni kolosijek-Jusuf Kalamperović, Miloš Šušter, dr Ljubo Živković, prof. Dr Srđan Janković i moderator Željko Milović.

Galerija

Bonus video: