Ministarstvu sad ne smeta 20 "nepoželjnih" objekata

Izmijenjeni Plan privremenih objekata u praksi podrazumijeva da na jednoj strani šetališta, u zoni Morskog dobra, ostaju privremeni objekti, dok su na drugoj, u nadležnosti Opštine Budva, ti objekti “počišćeni”
7769 pregleda 29 komentar(a)
Šankovi ostaju do oktobra?, Foto: Vuk Lajović
Šankovi ostaju do oktobra?, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.04.2019. 08:04h

Šest diskoteka na otvorenom i još 14 ugostiteljskih objekata lokala brze hrane i trgovačkih radnji na dijelu budvanskog šetališta ispod gradske Pošte, kojim gazduje Javno preduzeće „Morsko dobro“, ostaju i ovoga ljeta, sa rokom da do 1. oktobra uklone privremene objekte.

To piše u izmjenama i dopunama Plana privremenih objekata za period od 2019. do 2030. koje je aminovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma i koji će biti poslat na mišljenje Opštini Budva. U praksi, to bi značilo da na jednoj strani šetališta, u zoni Morskog dobra, ostaju privremeni objekti, dok su na drugoj, u nadležnosti Opštine, ti objekti “počišćeni”. Da otvorene diskoteke „Trokadero“, „Paris“, „Ambinete“, „Rafaelo“, „Maltez“ i “Miami“ ostaju i ove godine kao ponuda metropole turizma, potvrdio je juče resorni ministar Pavle Radulović.

“Vijesti” saznaju da je 22. april rok koji je dat Opštini da dostavi odgovor da li je saglasna. Novi Plan je epilog višemjesečne agonije i istrajnih zahtjeva ugostitelja, koje je podržao direktor JP „Morsko dobro“ Predrag Jelušić, iako Opština Budva nije dala saglasnost na tu vrstu ponude.

Radulović je juče javno izjavio da će predložiti da otvoreni šankovi na šetalištu u Budvi ostanu na toj lokaciji još ovu sezonu, ali pod određenim uslovima.

Jedan od uslova, kako je pojasnio, biće i to da se privremeni objekti povuku nekoliko metara od šetališta.

„Mi ćemo upisati u svom planu da te lokacije ostanu na svom mjestu, pod određenim uslovima. Dakle, za diskoteke su uslovi da se moraju povući pet metara sa šetališta, da moraju ugraditi limitatore zvuka i limitirati ih na 65 decibela, da svi moraju dostaviti garancije banke, odnosno keš depozite da će sami ukloniti svoje objekte od 1. oktobra, zaključno sa 31.oktobrom i takav plan će biti poslat na mišljenje, kao što je to bio slučaj i sa planom za Žabljak. Ukoliko se Opština složi sa tim da ostanu, oni će ostati na tom mjestu. Ne samo Opština, nego i Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Ukoliko se ne složi, oni će biti uklonjeni i to je to”, kazao je Radulović.

Sve je počelo kada je Javno preduzeće “Morsko dobro“ zatražilo prije Nove godine mišljenje od Opštine da li je saglasna da na šetalištu kojim lokalna uprava ne gazduje, ipak ostanu diskoteke. Direktor tog Javnog preduzeća Predag Jelušić je predložio prvobitno ideju 1+1, odnosno da šankovi ostanu još naredne dvije sezone. Tadašnji gradonačelnik Dragan Krapović mu je direktno odgovorio da Opština nije nadležna za dio šetališta, ali da bi bilo licemjerno da kada su sa svoje strane uklonili gotovo sve privremene objekte, da daju saglasnost da isti ti objekti ostanu na strani u zoni morskog dobra.

I novi gradonačelnik Marko Bato Carević nije htio da stavi potpis na saglasnost i inicijativu Jelušića i advokata Zorana Piperovića koji je zastupao vlasnike šest diskoteka, da im se umjesto dvije dozvoli još ova sezona da budu na šetalištu.

Uslijedili su protesti ugostitelja i vlasnika lokala brze hrane i trgovačkih radnji koji su tražili da, zbog nemogućnosti da se ta lokacija uredi jer je sezona uveliko počela, dozvoli da rade još ovo ljeto, te da su spremni da ispoštuju sve uslove koje od njih budu tražili.

Građevinsko-urbanistička inspekcija je početkom prošle sedmice bila na licu mjesta i trebalo da ukloni objekte na platou ispod Pošte, ali to nije učinila jer su ih zakupci spriječili. Mada, i tada je bilo jasno da će šankovi ostati na šetalištu, jer inspekcija nije ni pokušala sa izvršnom službom da započne rušenje.

Saglasnost da ostanu diskoteke na šetalištu dali su i hotelijeri - hotel „ Budva“, te vlasnici budućeg hotela „Falkons“ koji se gradi preko puta diskoteka.

Sad se čeka odgovor budvanske vlasti na odluku Ministarstva turizma i JP „Morsko dobro“.

Planu dodali i četiri terase

Prvobitnom verzijom Plana privremenih objekata za petogodišnji period, koju je sačinilo Morsko dobro, a resorno ministarstvo aminovalo uoči Nove godine, bile su izbrisane gotovo sve privremene lokacije na šetalištu ispod Pošte. Izmjenama Plana, u koje su „Vijesti” imale uvid, osim 20 privremenih lokacija kod Pošte vraćene su i dvije privremene lokacije na ostrvu Sveti Nikola, te njih sedam u kontakt zoni Staroga grada, a “dodate” su ugostiteljske terase - „ Astoria“, „Stari grad“ i „Old Fišermans“, kao i “La Bocca”.

Ovim je Radulovićev resor izašao u susret brojnim zahtjevima zakupaca. Na drugoj strani, Opština Budva je ostala dosljedna i sa svoga dijela šetališta izbrisala čak 250 privremenih objekata i do danas je ostala pri tome stavu, te je gotovo 90 odsto njih uklonjeno, smatrajući da na šetalištu ne smije da bude više vašarišta.

Bonus video: