Lijeka za najtežu bolest nema treći put u mjesec i po

Oboljeli od Hočkinovog, ne-Hočkinovog limfoma, kancera grlića materice i testisa bez terapije. Isporuka bleomicina naredne sedmice
2675 pregleda 1 komentar(a)
Citostatici fale treći put od početka marta, Foto: Shutterstock
Citostatici fale treći put od početka marta, Foto: Shutterstock

Pacijenti oboljeli od nekih vrsta kancera morali su da prekinu i odlože terapiju zbog nestašice citostatika bleomicin.

Klinički centar (KC) još prošle sedmice ostao je bez ovog citostatika, koji se koristi u liječenju oboljelih od Hočkinovog i ne-Hočkinovog limfoma, karcinoma testisa, jednjaka, grlića materice i skvamoznih ćelija u predjelu glave i vrata, kao i kod pacijenata sa dijagnozom kancera kada dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima.

Iz Apotekarske ustanove “Montefarm”, koja je zadužena za snabdijevanje zdravstvenih ustanova ljekovima, “kazali su da će lijek biti isporučen u toku sljedeće sedmice.

Direktor “Montefarma” Radoman Dragaš “Vijestima” je rekao da je isporuka lijeka bleomicin kasnila zbog proizvođača.

Ovo je treća, javnosti poznata nestašica citostatika u posljednjih mjesec i po.

Početkom marta, Klinički centar ostao je bez citostatika 5-fluorouracil (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od karcinoma želuca i debelog crijeva. Pojedinim pacijentima tada je zbog nestašice odložena terapija i nijesu mogli da prime potrebnu dozu lijeka. Iz “Montefarma” su tada odgovorili da se lijek nalazi na carini i da će početkom naredne sedmice da bude dostavljen i Kliničkom centru, ne preciziravši šta je razlog nestašice.

Sedam dana kasnije, 9. marta, “Vijesti” su objavile da najvećoj zdravstvenoj ustanovi fali lijek “paklitaksel” (taksol), koji se koristi za liječenje kancera dojke. Pacijenti su apelovali na nadležne da obavijeste pacijente kada su zalihe pri kraju, a nema nove isporuke, ili da ih upute u druge zdravstvene centre.

Iz “Montefarma” su tada odgovorili da će taksol da bude isporučen za tri dana.

Prema informacijama sa portala Uprave za javne nabavke, Montefarm je sredinom decembra, prilikom godišnje nabavke ampuliranih ljekova, tražio i bleomicin.

U tenderskoj dokumentaciji stoji da je potrebno 600 doza ovog lijeka, od 15 miligrama.

U drugoj polovini februara, “Montefarm” je potpisao ugovor sa kompanijom “Farmegra” o isporuci više ljekova, između ostalog i bleomicina. Ugovorom je precizirana cijena od 15.300 eura za 600 ampula ovog medikamenta. Dogovorena je sukcesivna nabavka, u roku od godinu, a rok za isporuku je 30 dana od dana narudžbe.

Crnogorski zdravstveni sistem, prema nedavno objavljenoj listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ECHI), u 2018. godini, napredovao je za dvije pozicije. Izvještaj organizacije „Health Consumer Powerhouse”, između ostalog, pokazao je da je crnogorski sistem napredovao i zbog “dostupnosti savremene terapije za maligne bolesti”

Terapija za onkološke pacijente značajno je proširena prije godinu i četiri mjeseca, kada je usvojena nova Osnovna lista ljekova.

Bonus video: