Kemp upoznala barske srednjoškolce o štetnom uticaju plastike

409 pregleda 0 komentar(a)
Sa tribine u Baru, Foto: Radomir Petrić
Sa tribine u Baru, Foto: Radomir Petrić

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp posjetila je Učenički parlament JU Srednja ekonomsko-ugostiteljske škola (EUŠ) Bar i učestvovala na tribini “Bez plastike” posvećenoj posljedicama korišćenja plastičnih proizvoda na životnu sredinu.

Ambasadorka je upoznala barske srednjoškolce sa aktivnom kampanjom koja se na ovom planu sprovodi u Velikoj Britaniji, ukazala na ugrožene prirodne resurse u Crnoj Gori i pozvala mlade ljude da svojim aktivizmom utiču na rad nadležnih službi i institucija.

"Mitar Radonjić iz nikšićkog Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku (ISOP) ukazao je na nepostojanje pravilnog tretmana automobilskih guma u Crnoj Gori, na devastaciju šumskog fonda u proteklih pet godina tokom koje je uništeno preko 30 posto stabala starosti preko 80 godina, kao i na rezultate ISOP-ovog operativnog tima za zaštitu životne sredine i životinja pod nazivom “Zelena patrola”. Tokom tribine na kojoj je bilo preko 60 učenika i profesora, mogli su se čuti i učenički komentari povodom nedavnog ekološkog incidentna u školskom dvorištu kada su bespravno posječeni višedecenijski čempresi. Učenica Maša Kovačević upoznala je učesnike tribine sa postignućima školske ekološke sekcije koju vode profesorice Dragica Radović i Danijela Đoković, a čiji su projekti dobijali i međunarodna priznanja", kazao je “Vijestima” profesor EUŠ mr Neđeljko Đurović.

Tribina je održana u sklopu projekta “Klimatska diplomatija”, edukativnog programa namijenjenog učeničkoj populaciji, čiji su glavni nosioci predstavnici diplomatskih misija u Crnoj Gori. Sprovodi ga ISOP sa Savjetom za implementaciju omladinske politike iz Podgorice, a cilj je da promoviše održivu i “zelenu” ekonomiju, i da se naša omladina kroz prezentacije diplomatskih predstavnika upozna sa primjerenim ekološkim praksama zemalja iz kojih oni dolaze.

Bonus video: