RSF: Crna Gora pala za jedno mjesto, najgore pozicionirana među exYu državama

4539 pregleda 9 komentar(a)
Lista Reportera bez granica
Lista Reportera bez granica
Ažurirano: 18.04.2019. 09:17h

Crna Gora ponovo je nazadovala na Indeksu slobode medija, pa je sada na 104. mjestu od 180 zemalja koje nadgleda međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” i to u društvu sa Mozambikom, Ukrajinom, Gvinejom, Kuvajtom...

Tako je Crna Gora, prema poslednjem izvještaju ove organizacije, najgore rangirana od svih remalja regiona - Slovenija je na 34, Bosna i Hercegovina na 63, Hrvatska na 64, Kosovo na 75, Albanija na 82, Srbija na 90, a Makedonija na 94. mjestu.

“U maju 2018. istraživačka novinarka Olivera Lakić upucana je u nogu. Kao i u slučajevima mnogih ranijih fizičkih napada na novinare, ni slučaj Lakićeve još nije riješen”, stoji u izvještaju Reportera bez granica. Crna Gora je prošle godine bila na 103. poziciji, a izvještaj je objavljen desetak dana prije napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić.

Reporteri i na slučaj istraživačkog novinara Jova Martinovića, koji je početkom ocve godine osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog navodnog krijumčarenja narkotika. Martinović je najavio žalbu na ovu presudu, a Reporteri podsjećaju da je “međunarodna zajednica osudila napad”.

“Vlasti nastavljaju vršiti pritisak na Javni servis da promijeni svoju nezavisnu uređivačku politiku. U junu 2018. otpustili su generalnu direktorku Andrijanu Kadiju i zamijenili je, kao i nekoliko drugih ključnih menadžera, kadrovima bliskim vladajućoj partiji DPS. Autocenzura je i dalje veliki izazov. Iako je kleveta dekriminalizovana od 2011. godine, protiv nezavisnih medija i novinara i dalje se podnose tužbe,...”, stoji u izvještaju koji prati Indeks.

Kad je u pitanju ekonomska održivost medija, Reporteri primjećuju da je stanje u Crnoj Gori nepromijenjeno:”Mediji se nose sa velikim ekonomskim teškoćama. Većina državnih agencija podržava provladine medije, tako što ih plaćaju da objavljuju njihove reklame”.

Bonus video: