KCCG i nekoliko bolnica dobili mobilni EKG

Eraković je kazao da KCCG prati savremene tokove razvoja medicine i IT tehnologija, gdje je M.tel reprezentativni predstavnik i podsjetio da su već započeli projekat Telemedicine koje se uspješno realizuje
538 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje pres konferencije, Foto: KCCG
Sa današnje pres konferencije, Foto: KCCG
Ažurirano: 18.04.2019. 18:22h

Kompanija M:tel donirala je novac i opremu za Pilot projekat za regionalno umrežavanje Mobilnog EKG aparata, koja je namijenjena Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), opštim bolnicama u Baru, Bijelom Polju, Beranama i Cetinju i Domu zdravlja Podgorica.

Direktor Klinike za bolesti srca, Nebojša Bulatović, objasnio je da pacijenti ne moraju da dolaze u Klinički centar, već u trenutku kad imaju simptome mogu da naprave EKG zapis na osnovu kojeg ljekari zatim procjenjuju da li je neophodna “dalja obrada” jer, kako je rekao, svaka nelagodnost u grudima nije uvijek kardiološkie etiologije.

“Holter EKG ostaje i dalje nezamjenljiv. On je šest decenija već prisutan u našem radu, ali se pokazao insuficijentan zbog svojih ogranicenja naročito za aritmije koje se ne javljaju svakodnevno”, istakao je Bulatović, saopšteno je iz KCCG.

Kako je rekao, kardiolozi sa neurolozimana na taj način mogu da lakše dijagnostikuju jedan od vodećih uzroka moždanog udara, a to je atrijalna fibrilacija, podmukla aritmija koja može kratko da traje i da napravi veliki problem, pa da se ponovo javi tek za šest mjeseci

“Niko ne garantuje da će toga dana pacijent kada uradi EKG holter imati aritmiju, a ovaj uređaj omogućuje da tu dijagnostika unaprijedimo i da napravimo dostupnom u trenutku kada god da se dese simptomi te olazimo do ključne dijagnoze koja će na ovaj način napraviti prevenciju moždanog udara uključivanjem adekvatne terapije, a da ne govorimo o drugim aritmijama, koje nisu tako česte”, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, pacijent može van mjesta stanovanja, na nekom ruralnom području da napravi EKG zapis i da ga pošalje da bude analiziran i da bude ispravno dijagnostikovan.

Direktor KCCG Jevto Eraković zahvalio se M:tel-u na vrijednoj donaciji, navodeći da je to nastavak uspješne saradnje i dokaz da uspješne kompanije kao što je M:tel prepoznaju značaj ulaganja i podrške KCCG i uopšte u zdravstveni sistem.

Kako je naveo, projektom su obuhvatili ulaganje u kompletni zdravstveni sistem.

Eraković je kazao da KCCG prati savremene tokove razvoja medicine i IT tehnologija, gdje je M.tel reprezentativni predstavnik i podsjetio da su već započeli projekat Telemedicine koje se uspješno realizuje.

“Ovo je takođe, jedna potvrda inovativnog projekta kroz mogućnosti utvrđivanja poremećaja srčanog ritma kod pacijenata kod kojih do sada dijagnostičkim procedurama nismo mogli da to uradimo”, istakao je Eraković.

Direktorica sektora za strategiju u M:tel-u, Aleksandra Radojević kazala je da je M:tel telekomunikacioni operator koji prati tehnološke trendove i od samog početka je okrenut ka potrebama korisnika.

Ona je kazala da je više od milion eura donacije koji je bio predmet projekta Telemedicine, je samo dalje motivisao kompaniju da zajedno sa KCCG kao i ostalim partnerima nastavi da istražuje koje su to mogućnosti i kako bi dodatno olakšali komunikaciju između doktora i pacijenta.

“Vjerujemo da će ovaj korak biti bliži cilju, a da svakako na tom putu idemo zajedno sa našim partnerima u jednu digitalnu transformaciju cijelog društva. Sama činjenica da ćemo pomoći pacijentima koji imaju kardio problem, a da je jedan dio pacijenata nažalost najmlađe dobi, to jeste djeca, čini izuzetnom ponosnim što smo dio ovog projekta”, rekla je Radojević.

Prema njenim riječima, prijekat je dobar primjer kako privatan sektor može aktivno da pomogne zdravstveni sistem i da ga pozicionira na još veći nivo.

“Ovaj projekat je vrijednosti 150 hiljada eura. Veliki broj stručnjaka bio uključen u sve ovo kako medicinske struke tako i IT struke, pa je ovaj projekat važan ne samo za našu kompaniju, već i za cijelo crnogorskog društvo”, dodala je Radojević.

Ona je kazala da će u kompaniji biti veoma ponosni ako, barem djelimično, uspiju da naprave komforniji proces liječenja i dijagnostike i spase makar jedan život na taj način.

“Mi smo tu da pomognemo kvalitetniju komunikaciju i budemo dio te priče i zato sa nestrpljenjem očekujemo rezultate sa terena, izvještaj kako su pacijenti prihvatili ovaj proizvod”, kazala je Radojević.

Direktor Instituta za bolesti djece Saša Radović podsjetio je da je, kada je započeta priča oko projekta, rečeno da će biti uspješan ako i jednom djetetu, samo elimišemo nelagodnost izazvanu lupanjem srca.

“Imamo edukovane kolege, kardiologije, koji će sve pratiti, imamo ozbiljnost u pristupu od komapnija M:tel i HUMEDS koja distribuira sami uređaj. Mislim da smo na pravom putu da ovaj rijedak poremećaj srčanog ritma dijagnostikujemo i da još jednom napravimo stručne iskorake i benefite socijalne, psihološke i finansijske”, dodao je Radović.

Partner u Projektu kompanija Human Medical Solutions (HUMEDS) na čelu sa izvršnom direktoricom Fani Rajković.

Pored toga što je HUMEDS obezbijedio 90 Mobilnih EKG aparata za period od šest mjeseci, koliko traje ovaj Pilot projekat, edukovaće i obučavati medicinski kadar, kao i kompletno održavati aparate i rješavati sve vrste tehničkih problema.

Bonus video: