SIMUNOVIĆE NEDAĆE NE ZAOBILAZE

Stali na noge, pa ponovo ostali bez krave

Simunovićima je u poplavama stradalo 20 krava, sumnjali da je posljednja uginula od vakcine
3967 pregleda 0 komentar(a)
Ranka Simunović, Foto: Svetlana Mandić
Ranka Simunović, Foto: Svetlana Mandić

Porodicu Simunović iz nikšićkog naselja Straševina nedaće ne zaobilaze. Prije devet godina zbog poplava su morali da rasprodaju krave, i taman što su ponovo stali na noge, juče im je jedna krava uginula.

Simunovići, koji žive od stočarstva, sumnjali su da je uzrok uginuća vakcina protiv plavog jezika i kvrgave kože, ali je obdukcija pokazala da je krava bolesna duži vremenski period, da je riječ o fibrinoznoj upali, i da je infekcija zahvatila kompletan stomak.

Krave sa farme Simunovića vakcinisane su 13. aprila, a prije četiri dana je, tvrde vlasnici, uginula krava počela da daje manje mlijeka.

„U decembru smo nabavili pet krava za 10,7 hiljada eura. Uložila sam u te krave više nego u samu sebe. Ako se čovjek bavi poljoprivredom, valjda tako i treba da bude. Krava je vakcinisana, u međuvremenu se vodila, normalno jela, pila. Davala je 20 litara varenike, a posle injekcije je umanjila proizvodnju. Iz mljekare su mi rekli da je i drugima umanjilo mlijeko nakon vakcinacije. Od ovoga hranimo troje djece. Suprug i ja smo sve uložili u poljoprivredu i ne možemo da živimo od svog rada i svog truda”, kazala je vidno potresena Ranka Simunović.

Ona navodi da su prije poplava koje su nikšićki kraj zadesile prije devet godina imali 25 krava i da su spali na pet.

Direktor nikšićke Veterinarske ambulante Petko Mikić kazao je da do sada nijedan slučaj nije zabilježen da je do uginuća krave došlo usljed vakcinacije.

„Iskustvo iz 2006. godine, kada su se u Crnoj Gori pojavile dvije zarazne bolesti – kvrgava koža i plavi jezik je katastrofalno. Tada je uginuo veliki broj ovaca i krava jer nije postojala vakcina. Samo u nikšićkom kraju je tada od plavog jezika uginulo preko 1.800 ovaca. Smatram da je važnije sačuvati zdravlje životinja nego što će do četiri dana pojedinima biti smanjena proizvodnja mlijeka”, kazao je Mikić.

Preporučujemo za Vas