Mrkojevići ogorčeni zbog lošeg puta: Rekonstrukcija izbačena iz budžeta

Član OO SDP Omer Vukić rekao je da i pored početne inicijative na rješavanju problema, državni organi nijesu uradili ništa na sanaciji
194 pregleda 6 komentar(a)
OMer Vukić, Foto: Radomir Petrić
OMer Vukić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 22.03.2018. 20:29h

Povodom dugogodišnjih saobraćajnih problema zbog veoma lošeg stanja puta od naselja Sveti Ivan do Kameničkog mosta preko Mjesne zajednice Mrkojevići, koji eskaliraju zbog povećanja saobraćaja prema i od graničnog prelaz a Sukobin, iz OO SDP Bar prozvali su danas Opštinu Bar i Ministarstvo saobraćaja da su potpuno zanemarili žitelje ovog i okolnog područja“.

Član OO SDP Omer Vukić rekao je da i pored početne inicijative na rješavanju problema državni organi nijesu uradili ništa na sanaciji, napominjući da je najveći problem što rekonstrukcije ovog puta više nije ni u kapitalnom budžetu Opštine Bar, ni u budžetu Ministarstva saobraćaja.

"Neko je to jednostavno izbrisao. Očigledno je da je za aktuelnu lokalnu i državnu vlast ovo put predizbornog karaktera, kojeg treba “sanirati” samo u onih deset dana pred izbore. Za nas koji ovdje živimo, ovo je put od životnog značaja i zato insistiramo da se rekonstruiše. Stanovnici ovog područja sa razlogom pitaju koji je razlog za ovakav odnos lokalne samouprave prema njima i njihovom najvećem problemu sa kojim se susreću svakodnevno. Treba li još saobraćajnih nesreća i sa smrtnim ishodom, da bi se išta uradilo? Zašto rukovodstvo Opštine Bar, prema riječima premijera ističe da su za opštinu od izuzetnog značaja neki drugi lokalni putni pravci, sa zanemarljivom frekvencijom saobraćaja", pita Vukić.

Lokalni put dug 10,5 kilometara, nekada dio regionalnog puta Bar-Ulcinj, u izuzetno je lošem stanju, sa mnogo rupa, nekoliko jakih nagiba, klizištem, nepreglednim krivinama i sa suženjima usled uticaja atmosferskih voda. Ovo je glavni put za preko 3.200 stanovnika Mrkojevića, ali i za stanovnike Anamalja i Ostrosa koji vodi prema Baru, a takođe i glavni put prema graničnom prelazu Sukobin-Murićan od 2002.

Zato iz godine u godinu bilježi sve veći broj prelazaka - lani je premašio dva miliona putnika i preko 500.000 vozila na godišnjem nivou, od čega ljeti preko 900.000 putnika i 200.000 vozila što na ovom putu u julu i avgustu proizvodi ogromne kolone, česte udese, oštećenja vozila i značajno produženje putovanja.

Ukazujući da su Mrkojevići izuzetno vrijedni ljudi, da su najveći dio infrastrukture sami i izgradili “što inače i danas rade”, Vukić je rekao da ovo područje zbog infrastrukturnih problema slabo može iskoristiti ogromne potencijale u poljoprivredi, preradi i turizmu.

"Zato i ne čudi dugogodišnji odliv stanovništva iz ovog kraja u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Neshvatljivo je zato da nema volje da se riješi ovo pitanje od višestrukog značaja za opštinu i same žitelje Mrkojevića i okolnih mjesta", dodao je Vukić.

On je podsjetio da je na inicijativu odbornika SDP u SO Bar još 2015. “ovaj problem našao mjesto u lokalnom budžetu” sa 300.000 eura, a da je za eksproprijaciju zemljišta u vezi sa rekonstrukcijom puta i Ministarstvo saobraćaja izdvojilo 1,5 miliona eura i pokrenulo postupak izrade glavnog projekta.

"Međutim, nažalost, ni do današnjih dana nije ništa urađeno, a nismo u saznanju ni u kojoj je fazi izrada samog projekta", zaključio je Vukić

Bonus video: