Nadbiskup barski: Usmjerite pažnju i molitve na porodicu

"Čestitajući vam Uskrs, u vama, u svima nama, vidim naraštaj sposoban graditi povjerenje u crnogorskom narodu, u crnogorskom društvu, na dobro svakoga građanina", kazao je monsinjor Đonlešaj
688 pregleda 0 komentar(a)
Đonlešaj, Foto: Radomir Petrić
Đonlešaj, Foto: Radomir Petrić

Nadbiskup barski Rok Đonlešaj čestitao je vjernicima i sveštenstvu katolički Uskrs, pozvavši u svojoj čestitki pored ostalog da se usmjere pažnja i molitve za porodicu, kako bi svi - “vjernici i građani, Crkva i društvo” prepoznali porodicu kao “temelj i tjemeni kamen naše budućnosti”.

Monsinjor Đonlešaj istakao je i da osoba u bilo kojoj dobi i bilo kojem stanju nikada ne smije biti odbačena, da je raspeti i uskrsli Hrist “najsnažnija odbrana dostojanstva svakoga čovjeka i da se svijet mjenja ljubavlju.

"Premda smo krhki i slabi, glina i prašina, ali po vjeri i krštenju pozvani smo od uskrsloga Isusa Krista, i osposobljeni snagom njegova Duha, dijeliti s drugome samo ono što smo iskusili u Isusovoj ljubavi prema čovjeku i biti svjedoci novosti u braku i obitelji, Crkvi i društvu. Obitelj s pravom se može reći da je temelj života i zaglavni kamen društva i zajedništva u različitosti muškarca i žene, odraslih i djece, djeda i bake, oca i majke, brata i sestre, te da pod zajedničkim obiteljskim krovom nalazimo prostor i oslon ljubavi, za dušu i srce. Svako normalno društvo koje želi biti na strani života i budućnosti, u obitelji vidi model društva. Svjedoci smo nekih glasova koji žele obitelj vidjeti kao otpad i arheološki relikt prošlosti. Svi ti pokušaji leđima su okrenuti budućnosti. Dakako, samo obitelj, utemeljena na zajedništvu muškarca i žene, zaglavni je kamen budućnosti ljudskog roda. Stoga smo pojedinačno i zajedno, kao vjernici i građani, pozvani i dužni ukloniti sve oblike grobnih kamenja s naše budućnosti", naveo je, pored ostalog, Nadbiskup barski.

Monsinjor Đonlešaj pozvao je i da se pomogne porodicama da budu snažne pred “tolikim izazovima” i da ostanu nezavisne pred “agresivnim pritiscima raznih ovisnosti”.

"Čemu služi zakon o životnom partnersvu lica istog pola? Čemu služe tolike kockarnice i kladionice koje se podižu uz naše škole, pored crkava, pa i pokraj dječjih vrtića? Nisu li to grobnice duše i tijela? Ne pokapajmo, već podižimo naše obitelji i našu mladost! Svjesni smo da živimo u pluralnom društvu, ali naše razlike ni u kom slučaju ne smiju biti protiv obitelji. Stoga sve pozivam da budemo, ne samo iskreni i odgovorni, nego nježni, milosrdni i pun ljubavi prema svojoj i svim obiteljima jer ljubav koja se vidi kao lijek i terapija obitelji i društva, znak je Kristova uskrsnuća na djelu u nama i među nama, jer u noći vazmenog bdijenja bezbrojne upaljene svijeće pretvorile su prostor tame u prostor svjetla", naveo je monsinjor Đonlešaj.

"Čestitajući vam Uskrs, u vama, u svima nama, vidim naraštaj sposoban graditi povjerenje u crnogorskom narodu, u crnogorskom društvu, na dobro svakoga građanina. Uskrsloga Gospodina molim da nam otvori srca svome milosrđu, koje se po Uskrsu izlijeva na čitavi svijet! Braćo i sestre, Kristovi vjernici i svi ljudi dobre volje, slavimo i hvalimo Boga Oca zbog radosti Kristova i našega uskrsnuća. Gospodnje je to djelo: kakvo čudo u očima našim! Stoga, u ime kotorskog biskupa Mons. Ilije Janjića, u ime Mons. Zefa Gašija, barskog nadbiskupa u miru, u ime svećenika, redovnika i redovnica barske nadbiskupije i kotorske biskupije, izričem vama i svima u obitelji Crkve i svim ljudima dobre volje čestitku za sretan Uskrs evanđeoskom radošću: Krist, uskrsnu! Aleluja! Doista uskrsnu! Aleluja! Aleluja", zaključuje se u Uskršnjoj ceštitki Nadbiskupa barskog.

Bonus video: