Litija na praznik Cvijeti održana u Bijelom Polju

756 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Danas u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 21.04.2019. 14:17h

Poslije Liturgije u ckrvi svetih apostola Petra i Pavla, povodom praznika Cvijeti - Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, ulicama Bijelog Polja formirana je Litija, koja je prošla glavnom gradskom ulicom, da bi napravila krug i vratila se do crkve.

Litiju je predvodio episkop budimljansko - nikšićki Joanikije sa brojnim sveštenstvom i monaštvom te eparhije. Govoreći o vidljivoj i nedidljivoj strani vjere vladika Joanikije je kazao da su mnogi ljudi, i kada su vidjeli da Gospod Isus Hrist čini čuda, govorili da je on jedan od proroka.

“Ali tek kada je Gospod Isus Hristos pobijedio smrt, tada smo tek povjerovali u njegovo božanstvo na pravi i istiniti način. A vidljivu stranu vjere predstavlja i ova sveta Litija, i hramovi koje gradimo. A sveta služba koju vršimo sjedinjuje ono što je nevidljivo- božansko i ovo što je vidljivo-ljudsko. A zapravo božjom milošću i božjom blagodaću sve se pretvara u bogočovječansko, pa se sjedinjuje ono što je božansko i čovječansko-ljudsko”, besjedio je vladika.

On je kazao da za nas ljude mnogo znače ovakvi praznici, poput Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, kada je narod osjetio njegovo božansko prisustvo i milost koja ih obuzela.

“A ko se ponajviše obradovao? Djeca i omladina. Oni koji su neiskavereni koji imaju čisto osjećanje, čistu otvorenu dušu, bogoliku i neuprljanu. Oni su se najprije sabrali oko Hrista i zabilježeno je samo kako su ga djeca proslavljala. Pjevali su onu Davidovu pjesmu kojom se proslavlja Bog, car i gospodar, tvorac neba i zemlje 'Osana na visinama - blagosloven koji dolazi u ume Gospodnje', i to slavlje je bilo spontano i neočekivano”, kazao je vladika Joanikije.

Vladika je podsjetio da Isus u Jerusalim nije ušao svečano kao car na bijelom konju i uz pratnju, već kao običan čovjek na magaretu.

“Zapravo, Gospod Isus Hristos prije svoga stradanja, Krsta, htio je još jednom da utvrdi i svoje svete učenike, cio vjerujući narod, i otkrio je svoju božansku milost i izlio na njihova srca, te su se otvorile njihove duše, i već su ga tada proslavili kao Cara, Gospoda i Spasitelja, kao Pobjeditelja smrti, jer je već vaskrsao četvorodnevnog Lazara, koji je bio u grobu”, kazao je vladika, dodajući da su već tada ljudi, puni zlobe u svojim srcima, kovali plan da ga ubiju, a da je Gospod radi nas ljudi primio svu tu mržnju i poniženje, da bi se njegova slava otkrila njegovim tridnevnim vaskrsenjem.

Bonus video: