HRA: Sudski savjet samo podstiče sumnje u objektivnost

680 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Savjeta, Foto: Savo Prelević
Sa jedne od sjednica Savjeta, Foto: Savo Prelević

Sudski savjet onemogućio je javnosti da prisustvuje sjednici u petak, na kojoj su intervjuisani kandidati za funkcije sudije Vrhovnog suda i sudija sudova za prekršaje, kao i kandidati za predsjednike Apelacionog suda i Viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju.

To je saopšteno iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), koja je ocijenila da Sudski savjet tako samo podstiče sumnje u objektivnost postupka izbora sudija izbjegavanjem da javno intervjuiše kandidate za najviše pozicije u sudstvu.

Kako su kazali iz HRA, javnost je onemogućena da prisustvuje sjednici zbog toga što ste informaciju o zakazivanju sjednice i o njenom dnevnom redu objavili na sam dan održavanja sjednice, »moguće i tek pošto je ona održana«.

"Na ovaj način smatramo da ste prekršili član 4 Zakona o sudskom savjetu i sudijama, kojim je propisano da je rad Sudskog savjeta javan, i da je javnost moguće isključiti sa sjednica Savjeta samo izuzetno", piše u pismu upućenom predsjedniku Sudskog savjeta, Mladenu Vukčeviću.

Podsjeća se da HRA od 2008. godine prati rad Sudskog savjeta, pogotovo u odnosu na izbor sudija.

"Tako je koleginica Martina Markolović prisustvovala posljednjoj sjednici, održanoj 14. februara, na osnovu blagovremeno podnijetog zahtjeva za omogućavanjem prisustva", naveli su iz te nevladine organizacije.

Kako je navedeno, više puta su se obraćali i zahtjevima za slobodan pristup informacijama u vezi informacija koje se tiču sjednica Sudskog savjeta, godišnjeg rasporeda tih sjednica, objavljivanja javnih oglasa za izbor sudija i konačno izbora sudija, "pa vjerujemo da se moglo pretpostaviti da je interesovanje i za ovu sjednicu postojalo".

Kako su kazali, Sudski savjet samo podstiče sumnje u objektivnost postupka izbora sudija izbjegavanjem da javno intervjuiše kandidate za najviše pozicije u sudstvu.

Bonus video: