Orav: Crna Gora nije ni predlagala izgradnju Palate pravde fondovima EU

"Inicijative dolaze od strane Vlade, moraju biti opravdane, relavantne, upućene na vrijeme i ozbiljne", kazao je Orav
1646 pregleda 5 komentar(a)
Orav, Foto: Luka Zeković
Orav, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.04.2019. 13:26h

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da Crna Gora nije ni predlagala izgradnju Palate pravde fondovima EU, te da je EU, u proteklih pet godina, za reformu pravosuđa donirala 18 miliona eura, od čega je 10 miliona eura dato samo u prethodnoj godini.

To je rekao novinarima komentarišući izjavu predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da Evropska Komisija pravi opstrukcije u izgradnji crnogorske Palate pravde.

Medenica je na panelu “Borba protiv organizovanog kriminaliteta u Crnoj Gori”, koja je održana na Univerzitetu Donja Gorica prije dva dana, EK optužila da je kriva što Crna Gora nema Palatu pravde.

"Evropska Unija najveći je donator Crnoj Gori. Mi Crnoj Gori pomažemo sa sumom od 40 miliona eura godišnje, a pravosuđe je apsolutno jedna od prioritetnih oblasti", naveo je Orav.

Dodao je da to ne funkcioniše na način da vide da je negdje potreban put, a negdje zgrada - i da Evropska unija daje pare.

"Inicijative dolaze od strane Vlade, moraju biti opravdane, relavantne, upućene na vrijeme i ozbiljne. Takođe, sve građevine moraju da imaju potrebna planska dokumenta i dozvole. Crna Gora nije predložila izgradnju Palate pravde tokom priprema za program pretpristupnih fondova za 2018 godinu" rekao je Orav.

Dodaje da EU ima veoma dobar pregled situacije u kojoj su zgrade sudstva i da su nedavno evropski eksperti pripremili izvještaj koji daje vrlo dobar pregled onog što se dešava u pravosudnoj infrastrukturi.

"U 2018. mi smo odvojili skoro 10 miliona eura u izgradnju i obnovu zgrada crnogorskog sudstva u cijeloj Crnoj Gori kako bi crnogorskim građanima olakšali pristup pravdi, a sudijama poboljšali uslove za rad", istakao je on.

Naglasio je i da se Crna Gora obavezala na racionalizaciju sudske mreže.

"Ukoliko u ovoj oblasti vidimo konkretne korake vjerujem da će donatori imati više entuzijazma da sa više sredstava pomognu i izgradnju zgrada za crnogorsko sudstvo. Na kraju bih želio da kažem sa Evropska unija nastavlja da pomaže Crnoj Gori finansijski, koliko je to u našoj moći, da Crnu Goru što više približimo Uniji i naravno tu postoje prioritetne oblasti kao što su borba protiv korupcije i borba protiv organizovanog kriminala", zaključio je šef crnogorske Delegacije EU.

Bonus video: