Četvrti rektorski forum Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana održan na UCG

Nikolić je istakao da su do sada rektori regiona konstatovali da postoje brojne mogućnosti za unapređenje međunarodne saradnje i razvojne perspektive regiona, te da je sada došlo vrijeme da sa konkretnih predloga pređu na još konkretnija djela
558 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici Rektorskog foruma, Foto: UCG
Učesnici Rektorskog foruma, Foto: UCG
Ažurirano: 24.04.2019. 20:59h

Univerzitet Crne Gore (UCG) bio je domaćin četvrtog rektorskog foruma Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, na kojem su učestvovali predstavnici 30 univerziteta regiona.

„Sinergetskim djelovanjem i kumulativnim zalaganjem čelnih ljudi univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, efikasnije ćemo zastupati zajedničke interese, promovisati razvojne prioritete i naučne inicijative i osigurati konkurentan pristup međunarodnim projektnim fondovima i referentnim akademskim institucijama“, poručio je rektor UCG prof. dr Danilo Nikolić.

On je, kako je saopšteno iz UCG, istakao da su do sada rektori regiona konstatovali da postoje brojne mogućnosti za unapređenje međunarodne saradnje i razvojne perspektive regiona, te da je sada došlo vrijeme da sa konkretnih predloga pređu na još konkretnija djela.

„Sada je mnogo važnije da zajedničke ideje prenesemo u naše amfitetatre, laboratorije, inkubatore, da mobilišemo multidisciplinarne i multiistraživačke timove, da radimo na otvorenom pristupu znanja i informacijama, odnosno kreiranju zajedničkih naučnih baza i istraživačke infrastrukture“, kazao je Nikolić.

On je poručio da sa strateškog djelovanja treba fokusirati na operativno djelovanje i ostvarivanje ciljeva i rezultata, rukovodeći se liderskom odgovornošću.

Rektor Univerziteta u Ljubljani, prof. dr Igor Papič, kao predsjedavajući IV foruma, pozdravio je sve rektore, pozvao ih na proslavu 100 godina postojanja Univerziteta i najavio da će sljedeći rektorski forum biti u Ljubljani, četvrtog decembra.

Na ovom forumu, kako je saopšteno iz UCG, usvojen je Poslovnik o radu Rektorskog foruma univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, a koji su potpisali Akademski međuinstitucionalni sporazum o saradnji.

Između ostalog, ističu iz UCG, ovaj poslovnik definiše i zajedničke ciljeve koji se tiču razvoja visokog obrazovanja na regionalnom nivou, područja nauke i umjetnosti, istraživanja i transfera znanja, kao i definisanog plana jačanja akademskog integriteta.

Na forumu su, dodaje se, tokom diskusije na ove iste teme iznijeti i zajednički zaključci sa prethodnog III rektorskog foruma kao i zajednički zaključci o daljem djelovanju.

Bilo je riječi i o Berlinskom procesu, čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprijedi regionalna saradnja i evrointegracije regiona, u okviru kojeg će krajem maja 2019. godine, u Londonu, biti organizovana V konferencija.

Uoči proslave 45 godina Univerziteta Crne Gore, rektori i predstavnici svih 30 univerziteta regiona su u znak dobre buduće saradnje sa Univerzitetom zasadili po maslinu u univerzitetskom kampusu.

Bonus video: