Životna sredina u Crnoj Gori je brutalno ugrožena

Publikacija “Stop devastaciji prirode” je objavljena u okviru projekta “Stop 2 READ”, kojeg su, uz CIN-CG, tokom 14 mjeseci realizovali i nedjeljnik “Monitor” i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN)
735 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije
Sa konferencije

Životna sredina u Crnoj Gori je brutalno ugrožena i samo posvećene institucije države, koje rade u javnom interesu, i aktivni građani, mogu da doprinesu rješavanju tog problema, saopšteno je tokom današnje promocije publikacije “Stop devastaciji prirode”.

U dvojezičnoj publikaciji je objedinjeno jedanaest istraživačkih tekstova na temu zaštite životne sredine.

“Uništavanje životne sredine će biti zaustavljeno tek kada te institucije budu radile u javnom interesu. Nije dovoljno da institucije donesu dobre zakonske okvire, neophodno su i poštovanje i primjena zakona”, kazala je direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) Milka Tadić Mijović.

Prema njenim riječima, u suštini problema zaštite prirode je “visoka korupcija”.

“Problem zaštite prirode su interesi privilegovane elite i to nije samo slučaj u Crnoj Gori, to je problem i u regionu, to je globalni problem”, rekla je ona.

Publikacija “Stop devastaciji prirode” je objavljena u okviru projekta “Stop 2 READ”, kojeg su, uz CIN-CG, tokom 14 mjeseci realizovali i nedjeljnik “Monitor” i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN).

Da korupcija, neefikasna pravna država i interesi privilegovanih pojedinaca stoje iza uništenja prirode u Crnoj Gori i regionu, jedan je od glavnih zaključaka projekta

Novinarka “Monitora” Milena Perović-Korać dodala je i da je Crna Gora u praksi, daleko od ustavne definicije ekološke države. Iako Vlada čini određene napore zakonski okvir u oblasti životne sredine usaglasi sa onim u zemljama EU, država mora da, kako je kazala, učini dodatne napore na harmonizaciji zakonskog okvira.

Da bi se uništavanje prirode zaustavilo, kako je kazala, neophodno je, pored ostalog, kadrovsko jačanje agencija i institucija koje prate stanje biodiverziteta, da donosioci odluka pokažu veću efikasnost u primjeni mjera iz Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promjene. Biće potrebno, kako je rekla, ojačati ulogu obrazovnih institucija, medija i nevladinog sektora, te uspostaviti partnerske odnose sa donosiocima odluka...

Tadić Mijović je uvjerena da uništenja prirode mogu da zaustave i građani i dodaje da o tome najbolje svjedoče nedavna dešavanja na Žabljaku, gdje su se mještani pobunili zbog sječe drveća u Nacionalnom parku “Durmitor” i plana Vlade da dozvoli privatnom investitoru gradnju usred na samoj obali Crnog jezera. Da aktivni građani mogu da sačuvaju životnu sredinu, kako je kazala, pokazali su i građani Bara, koji su se mjesecima borili da zaustave planove za izgradnju vrtića u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović”, gdje je, zbog tog plana, posječeno i preko 90 čempresa starih skoro vijek.

“Dužnost je svakog pojedinca, građanina da štiti prostor, da štini ono što bi trebalo da ostavimo generacijama poslije nas”, rekla je ona.

Iz CIN-CG, BIRN-a i Monitora su najavili mogućnost nastavka projekta, koji bi u tom slučaju bio proširen i na region, te pozvali novinare da iskoriste mogućnost dodane edukacije i rada sa najboljim mentorima koje u ovom trenutku Crna Gora može da im ponudi.

Tadić-Mijović je podsjetila da je učešće u projektu bilo otvoreno za sve crnogorske novinare.

“Zadovoljstvo mi je da smo u ovom izuzetno podijeljenom medijskom prostoru uspjeli da okupimo novinare iz drugih redakcija, poput RTCG, te portala Ulcinj-info”, kazala je ona.

Dodala je i da je obaveza medija da izvještavaju o temama od javnog interesa, te da mediji, uz civilni sektor, mogu da naprave dodatne pritiske na donosioce odluka i alarmiraju javnost.

“Ove teme su zanemarene, ali su jako važne”, poručeno je sa promocije publikacije “Stop devastaciji prirode”.

Bonus video: