"UGROŽENA BEZBJEDNOST PUTNIKA I ZAPOSLENIH"

URA podnijela krivičnu prijavu protiv Orlandića

URA predstavila i fotografije koje, kako navode, prikazuju oštećenja piste na Aeordromu Tivat, na koje je nadležnima u preduzeću Aerodromi prije godinu ukazano kroz izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo
2835 pregleda 5 komentar(a)
URA ocijenila da dokazi ukazuju da su ugroženi bezbjednost putnika i zaposlenih, Foto: Građanski pokret URA
URA ocijenila da dokazi ukazuju da su ugroženi bezbjednost putnika i zaposlenih, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 25.04.2019. 14:41h

Građanski pokret URA podnio je danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića (SD).

Iz URA su javnosti predstavili i fotografije koje, kako navode, prikazuju oštećenja piste na Aeordromu Tivat, na koje je nadležnima u preduzeću Aerodromi prije godinu ukazano kroz izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV).

"Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Aerodroma Danila Orlandića zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz Krivičnog zakonika i to: iz člana 341 - ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja; člana 342 - ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog ili pomorskog saobraćaja ili nepokretne platforme; člana 346 - nesavjesno vršenje nadzora nad javnim saobraćajem; kao i da je počinio krivična djela protiv službene dužnosti, a u sticaju sa krivičnim djelom iz člana 417 - nesavjestan rad u službi”, rekao je izvršni direktor stranke Zoran Mikić.

Iz GP URA dodaju da se na fotografijama koje su dostavili kao dodatan dokaz o stanju piste tivatske vazdušne luke, jasno vide brojne pukotine na njenim različitim djelovima.

"Primjetni su i tragovi na površini kolovozne konstrukcije koji ukazuju na bubrenje tla, a vidna je i pojava kružnih pukotina nastalih zbog izrazitog prisustva vode", kazao je rekao je Mikić.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjavaju navodi ACV da nisu preduzete adekvatne mjere i radnje da se saniraju oštećenja i isprave nepravilnosti, zbog čega je ta Agencija Aerodromima izrekla nekoliko novčanih kazni.

Iz GP URA su ocijenili da svi dokazi koje su priložili uz prijavu protiv Orlandića, ukazuju da su ugroženi bezbjednost putnika, zaposlenih na Aerodromu Tivat i zaposlenih u avio-kompanjama, te da je drastično ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

“Imajući u vidu da je prijavljeni ostvario sve elemente bića krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret očekujemo da dalje nadležno tužilaštvo obavi svoj dio posla”, rekao je Mikić.

GP URA je juče i Agenciji i Aerodromima dostavila zahtjeve za slobodan pristup informacijama, kojima traže više od 30 akata o pitanjima bezbjednosti vazdušnog saobraćaja i stanja piste tivatskog aeorodroma.

Od Dragana Đurovića, direktora Agencije, traženo je i da garantuje bezbjednost slijetanja i vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Tivat. Iz URA su od Đurovića zahtijevali i da odgovori na pitanje da li je rukovodstvo Aerodroma, nepoštovanjem Izvještaja Agencije i nepreduzimanje korektivnih mjera, kako je to zahtijevano izvještajem ACV iz marta prošle godine, dovelo u pitanje bezbjednost putnika i zaposlenih u toj vazdušnoj luci.

URA je prije dva dana medijima predstavila dokument ACV koji, kako tvrde, svjedoči o ugroženoj bezbjednosti, kako domaćih tako i inostranih državljana koji putuju preko aerodroma u Tivtu. Dokument na 10 strana je sačinila ACV u martu 2018. godine. Izvještaj je, prema navodima iz URA, bio tajan dok ga javnosti nisu predstavili iz te partije prije dva dana.

U izvještaju ACV se, kako su kazali iz URA, pored ostalog navodi da je pista na tivatskom aerodromu u jako lošem stanju, da je u svakom trenutku moguće njeno pucanje, te da to za posljedicu može da ima i pucanje pneumatika i moguće izlijetanje vazduhoplova sa poletno-sletne staze. Dodatno, u pitanje se dovodi i sigurno kretanje i parkiranje vazduhoplova na platformi tivatske vazdušne luke.

Reagujući na te navode, direktor Aerodroma CG, Danilo Orlandić, poručio je prije dva dana da sigurnost na Aerodromu Tivat nikada nije bila ugrožena. Kazao je da su Aerodromi “pod konstantnom kontrolom međunarodnih i domaćih vazduhoplovnih vlasti, koje imaju pravilo nulte tolerancije u slučaju ugrožene sigurnosti odvijanja vazdušnog saobraćaja”.

Rekao je i da su navodi GP URA “pokušaj kompromitacije države Crne Gore i ugrožavanje njene rastuće ekonomije” i najavio da će podnijeti prijave protiv predstavnika te partije. Međutim, Orlandić je i sam saopštio da stvaranje pukotina na pisti površine preko 100.000 kvadrata “nije moguće spriječiti” i najavio da će pitanje - “uskoro biti riješeno”. Iz ACV su TV Vijesti potvrdili navode GP URA da se na saniranju piste tivatskog aerodroma hitno mora nešto uraditi. Kazali su i da su u prethodnom periodu izrekli nekoliko novčanih kazni zbog nepostupanja kojeg je izrekao njihov inspektor u vezi sa nepravilnostima konstatovanim u izvještaju iz marta prošle godine.

Preporučujemo za Vas