Crnogorske partije čestitale Prvi maj: Prava radnika se svakodnevno krše

469 pregleda 0 komentar(a)
Sa ranijih protesta sindikalaca, Foto: Luka Zeković
Sa ranijih protesta sindikalaca, Foto: Luka Zeković

Demokratska Crna Gora, Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijalistička narodna partija (SNP) čestitale su građanima Crne Gore Prvi maj, praznik rada.

U čestitki Alekse Bečića, u ime Demokrata, navodi se da se prava radnika "svakodnevno i bezobzirno krše".

"Činjenica je i to da je stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori nikada veća. U takvim uslovima, Prvi maj, praznik rada, prije predstavlja povod za malo nostalgije za vremenima kada su se prava radnika poštovala više nego danas, nego što predstavlja datum na koji bismo imali razloga da se pohvalimo nekim rezultatom ili nivoom do kojeg smo, u oblasti poštovanja prava radnika, kao i u oblasti poštovanja samog rada, kao društvo, uspjeli da dospijemo", navode iz Demokrata.

U SDP naglašavaju da bi građani morali biti složni oko "nužnosti promjena".

"Današnji praznik bi trebao da okupi radnike oko proslave a ne oko izvršavanja svakodnevnih radnih obaveza, i zbog toga svi u zemlji moramo biti složni oko nužnosti promjena. Jer bez zadovoljnih i dobro plaćenih radnika Crna Gora će ostati država iz koje se ide zbog posla i boljih uslova rada a ukoliko izgubimo još jednu generaciju mladih koja ide u inostranstvo "trbuhom za kruhom", neće biti važno ko je vlast a ko opozicija u zemlji, ko je na čelu sindikata a ko poslodavaca", piše u čestitki.

Iz SNP-a navode da će nastaviti da se bore za prava radnika koja im po svim zakonima pripadaju.

"Zajedno sa ostalim opozicionim snagama, izborićemo se da se stvore uslovi za fer i pravedne izbore, kako bi konačno radnici bili pravedno plaćeni za svoj rad, od kojeg žive oni i njihove porodice."

Bonus video: