Baković: Bezbjednost i sloboda novinara moraju ostati u fokusu pažnje nadležnih

Novinarstvo je, kako su naveli, vremenom mijenjalo svoj izraz, unaprjeđujući forme emitovanja u skladu sa savremenim tehnološkim i komunikacijskim trendovima, ali je značaj medija u svakom društvu i vremenu ostao veliki
161 pregleda 1 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović

Pitanje bezbjednosti i slobode novinara mora ostati u fokusu pažnje nadležnih, dok god postoje događaji u kojima se kao oštećeni pojavljuju novinari i mediji, ocinjenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Iz te institucije su novinarima i medijskim radnicima čestitali 3.maj, Svjetski dan slobode medija, sa željom da uspješno obavljaju svoj posao i da ništa ne ometa ostvarivanje važne uloge koju imaju u društvu.

Novinarstvo je, kako su naveli, vremenom mijenjalo svoj izraz, unaprjeđujući forme emitovanja u skladu sa savremenim tehnološkim i komunikacijskim trendovima, ali je značaj medija u svakom društvu i vremenu ostao veliki.

„Zbog toga, dok god postoje događaji u kojima se kao oštećeni pojavljuju novinari, mediji i/ili njihova poslovna i lična imovina, to je signal da pitanje bezbjednosti i slobode novinara mora ostati u fokusu pažnje nadležnih i da se ove vrijednosti moraju snažno braniti, kad god su ugrožene“, poručili su iz institucije Zaštitnika.

Oni su ponovili da se mora učiniti sve kako bi nerasvijetljeni slučajevi ubistva i napada na novinare bili riješeni, jer se društva u kojima se ograničava sloboda izražavanja suočavaju i sa izazovima ostvarivanja drugih prava i sloboda.

„Nadamo se da će očekivane izmjene zakonodavstva u ovoj oblasti doprinijeti većoj samostalnosti i nezavisnosti medija, a svakako treba dodatno raditi i na unapređenju radno-pravnih statusa zaposlenih“, zaključuje se u saopštenju Zaštitnika.

Bonus video: