Bogdanović: Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja je osnov demokratije

Ministar je kazao da je objektivno i profesionalno izvještavanje snažan doprinos izgradnji i očuvanju demokratije
423 pregleda 4 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Bogdanović, Foto: Filip Roganović

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitku povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

"Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije dužni smo da, kao društvo, kontinuirano unaprjeđujemo i poštujemo. U tom duhu, na Svjetski dan slobode medija, 3. maj, ukazujemo na važnost novinarske profesije i objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao snažnog doprinosa izgradnji i očuvanju demokratije, kao bazičnog principa integracija i evropskog sistema vrijednosti", navodi Bogdanović.

Crna Gora, kako je rekao, revizijom medijskih zakona, posebno imajući u vidu neprekidni digitalni razvoj, nastavlja da unaprjeđuje medijski ambijent, u skladu sa najvišim evropskim standardima i najboljim praksama čime se, dodaje on, doprinosi razvoju i poštovanju temeljnih prava.

Ministar ističe da je Crna Gora prva zemlja Jugoistočne Evrope u kojoj je Savjet Evrope sproveo Analizu medijskog sektora „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija“, a preporuke i konkretne mjere za unaprjeđenje iz Analize, dodaje, Vlada Crne Gore je usvojila početkom ove godine.

"Bez namjere da ova čestitka bude protokolarnog karaktera – vjerujem i pozivam na poštovanje temeljnih principa profesije i etičkih standarda samoregulacije. Ovo je istovremeno prilika i podsjetnik za sve subjekte društva - vladin i nevladin sektor, akademsku i medijsku zajednicu da shodno civilizacijskim vrijednostima afirmišemo i podstičemo slobodu, unaprjeđujemo nezavisnost medija ukazujući na odgovornost profesionalnih obaveza utemeljenim na principima prava javnosti da zna. U ime Ministarstva kulture i svoje lično ime, svim poslenicima javne riječi upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija", stoji u poruci ministra kulture.

Bonus video: