OBRATILI SE PREMIJERU I NADLEŽNIMA U VLADI

URA: Nepodnošljivo stanje u Klinici za infektivne bolesti i dermatovenerologiju

Podgorička URA upitala je nadležne šta je učinjeno povodom prošlogodišnje najave o brzom otpočinjanju radova na novoj zgradi Klinike
2733 pregleda 9 komentar(a)
Bez stakala na prozoru toaleta, Foto: URA
Bez stakala na prozoru toaleta, Foto: URA
Ažurirano: 02.05.2019. 14:48h

Podgorička URA uputila je pitanje nadležnima u Vladi Crne Gore i premijeru Dušku Markoviću - šta je učinjeno povodom prošlogodišnje najave o brzom otpočinjanju radova na novoj zgradi Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju.

Stanje u postojećoj zgradi je, kako su kazali, nepodnošljivo, kako za pacijente tako i za ljekarsko osoblje.

„Građani su nam ovih dana poslali fotografije eksterijera postojećeg paviljona u kojem je smještena klinika u dvorištu dvorca Petrovića na Kruševcu i stanje je očajno. Ti uslovi prevazilaze prag humanih uslova za boravak pacijenata i medicinskog osoblja u jednoj zdravstvenoj ustanovi. U nekim prostorijama (poput WC-a) nema stakla na prozorima, inventar bolnice je pri raspadanju (vrata, stolarija, stolice, kreveti...). Slike koje govore mnogo o tome koliko napredujemo u oblasti zdravstva“, kažu iz odbora URA u Podgorici.

Oni su pozdravili i pohvalili "nadljudske napore" medicinskog i tehničkog osoblja u toj klinici da boravak u toj ustanovi učine što podnošljivijim za pacijente.

Pitaju premijera i ministra zdravlja, koji se, kako kažu, "posljednjih mjeseci i dana na sva usta hvale o sjajnim rezultatima Vlade", šta je urađeno po pitanju izgradnje klinike.

„Šta se desilo sa pregovorima s Evropskom komisijom u pravcu obezbjeđenja finansijske podrške za izgradnju objekta Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju i da li je Ministarstvo zdravlja, kao korisnik projekta, planiralo odgovarajući iznos sredstava za ovu namjenu kroz Kapitalni budžet za tekuću godinu? Je li i ovdje možda kočničar Evropska komisija kako nedavno ustvrdi gospođa Medenica“, pitaju iz podgoričkog odbora URA.

Kažu da osim "jeftine i imaginarne priče o napretku" u zdravstvu i po premijeru „sjajnim rezultatima u ekonomiji i otvaranju novih 15.000 radnih mjesta“ građani zaslužuju da čuju odgovore na ova konkretna pitanja.