Bilijar nije samo zabava, već i strast

Ideja je dobila impuls na upravo okončanom “Infiniti Open kupu” u Baru, gdje je u konkurenciji pedeset igrača pobjednik bio Saša Korać iz Podgorice
1815 pregleda 1 komentar(a)
Uroš Vukoslavčević, Foto: Privatna arhiva
Uroš Vukoslavčević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.05.2019. 20:30h

Scene iz popularnog holivudskog hita “Boja novca” iz sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, u kojem je “glavni junak”, rame uz rame sa Polom Njumenom i Tomom Kruzom, bio bilijar, u više klubova širom naše države svakog dana dočaravaju svojim umijećem desetine mladih igrača.

Njihov talenat, dokazan i priznat za sada u ex YU regionu, uskoro bi trebalo da dobije šansu za promociju i na evropskoj sceni, zahvaljujući inicijativi da se obnovi Bilijar savez Crne Gore.

Ideja je dobila impuls na upravo okončanom “Infiniti Open kupu” u Baru, gdje je u konkurenciji pedeset igrača pobjednik bio Saša Korać iz Podgorice, drugo mjesto osvojio Nikola Pravilović iz Kotora, a treće mjesto podijelili su Dragan Gruda iz Andrijevice i Musa Hasanković iz Bara.

Sve mečeve Kupa u „Infinitiju“ pratio je najiskusniji aktivni igrač bilijar pula u Crnoj Gori Miodrag Mijo Milović. U 55. godini, ovaj Nikšićanin iza sebe ima već 32 godine igranja bilijara, a sada želi da doprinese ovom sportu i na organizacionom nivou.

"Sjećam se igračkih početaka kao sad da je bilo, počeo sam iz znatiželje da igram na stolovima „šesticama” u čuvenom restoranu "Arkade" u Nikšiću, bilo ih je onda osam, svidjelo mi se, tu sam zavolio bilijar, počeo sam aktivnije da igram, i kako tad, tako i dan-danas", priča za “Vijesti” Milović.

Ljepotu bilijara ne može da sažme u jednu rečenicu, jednostavno ga je, kaže, opčinio na prvi pogled. Tu impresiju želi da podijeli sa mladim igračima kojih je sve više, prvenstveno u Podgorici, Baru, Nikšiću i Bijelom Polju.

"Tu je taj adrenalin, takmičarski duh koji kipti u čovjeku, posebno kada igraš na nekom većem nivou, kao što je sad situacija u Crnoj Gori. Sportista sam u duši, ranije sam bio fudbaler, to su stvari koje su me privukle. Zbog svega toga, ali i zbog želje da naši izuzetno talentovani igrači izađu na evropska takmičenja, pokušavamo sada zajedno da napravimo neku novu priču. Prije sedam-osam godina je bio stari Savez, nekako je to funkcionisalo, išlo se i na takmičenja, a onda je ubrzo nastalo totalno zatišje. Na moju veliku sreću, u posljednjih godinu dana otvoreni su novi klubovi, stižu mladi igrači, i što je najbitnije u svemu ovome, idemo stalno uvis. I ovaj klub “infiniti “ u Baru je na tom putu, potrudićemo se da ubrzo oformimo Savez i da izađemo u svijet", kaže Milović.

Predsjednik barskog bilijar kluba “Infiniti” Uroš Vukoslavčević odlučan je takođe da se ova priča uobliči što prije, a lični doprinos je dao stvaranjem “infrastrukture” u Baru, tako da dvadesetak igrača, veterana „duela“ u „Holideju“ i „Steli“, sada imaju sjajne uslove za razvoj, četiri stola „devetke“ doslovce „ispod čekiča“, proizvedene u poznatom njemačkom "Dinamiku".

"Na Kupu su bil igrači iz postojećih klubova, pored barskog i iz Nikšića, ‘Nik’, ‘Baz’ iz Podgorice, dva kluba iz Bijelog Polja, ali i iz drugih gradova. Trudimo se da kao nove snage damo sve od sebe da ovo oživi i da Savez stane na svoje noge kako bismo mogli legitimno da izađemo na evropske, pa i svjetske turnire”, priča Vukoslavčević. U ovom momentu, crnogorski igrači bilijar pula nadmeću se u „bilijarskoj ABA ligi“, regionalnom takmičenju Balkan Tour koje je pokrenuo Bosanac Senad Pehlivanović, otac svjetskog omladinskog bilijar prvaka Sanjina Pehlivanovića.

"Igra se u šest kola, u svakoj ex YU republici, a završni masters okuplja 32 najbolja igrača. Lani su u završnici na Mastersu bili Mijo Milović, Saša Korać, i jedan od naših najistaknutijih mladih igrača Luka Mijajlović, a ove godine veliku mogućnost za Masters imaju trojica Barana - Sajo Mehanović, Mersudin Bajramović i ja, jer smo išli na svaki turnir i imali rezultate”, dodaje Vukoslavčević.

Imamo 60 aktivnih takmičara

Mijo Milović napominje da danas u Crnoj Gori igra oko 60 aktivnih takmičara, a sa zadovoljstvom ukazuje na talente Luke Mijajlovića, zatim Nikšićana Nikole Tadića i Srđana Vukajlovića, Enisa Mekića i Uroša Rmandića iz Bijelog Polja, Selmana Murića iz Bara...

"Želim da ovim momcima prenesem koliko mogu svog znanja. Nema ovdje trikova, prije svega treba talenat, odnosno dobra ruka, a treba poznavati i uglove, proračune. Najduža partija, kad sam igrao do devet dobijenih partija u jednom setu, trajala mi je sat i dvadeset minutra, a najkraća nekih 35 minuta. U principu, sama partija, zavisno od igrača, može biti završena i za dva i po do tri minuta”, zaključio je Milović.

Bonus video: