Pokret "Odupri se": Crnoj Gori potrebni slobodni mediji i slobodan Javni servis

"U slobodnoj državi i mediji su slobodni - u zarobljenoj državi nema slobode ni za medije"
540 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici građanskog protesta ispred ulaza u zgradu RTCG, Foto: Filip Roganović
Učesnici građanskog protesta ispred ulaza u zgradu RTCG, Foto: Filip Roganović

Pokret #Oduprise je povodom 3. maja, Dana slobode medija, pozvao sve vlasnike, urednike, novinare i novinarke u medijima da svojim profesionalnim odnosom prema stvarnosti doprinesu da se "crnogorsko društvo istinski demokratizuje i razvija u skladu sa opštecivilizacijskim vrijednostima".

"Pokret #Oduprise nastao je kao odgovor na neefikasnost institucija i njihov neogovoran odnos prema ključnim problemima u društvu. Jedna od zarobljenih i neprofesionalnih institucija je i Javni servis koji je lošim radom natjerao hiljade građana da javno iskažu svoje nezadovoljstvo i zatraže ostavke najodgovornih upravljačkih struktura, Savjeta i generalnog direktora", navodi se u saopštenju pokreta.

Dodaju da "RTCG mora biti model za sve ostale javne i privatne medije i uzor u dosljednom poštovanju profesionalnih principa i standarda".

"Ukoliko to RTCG nije, kao što je to slučaj sada, onda se desetine miliona eura svih građana Crne Gore uludo troše za finansiranje medija koji ne ispunjava zakonom utvrđene ciljeve i od kojeg korist ima samo uzak krug političkih partija na vlasti. #Oduprise želi da Javni servis bude medij svih građana, na kojeg ne utiču ni vlast ni opozicija, koji svojim djelovanjem doprinosi rješavanju problema u crnogorskom društvu. Takva RTCG sigurno bi doprinijela da se rejting Crne Gore popravi u istraživanjima međunarodnih organizacija posvećenih medijskim slobodama kao i da se zaustavi kontinuirano kritikovanje Evropske komisije na stanje sobode medija, koja i u juče objavljenom izvještaju konstatuje da su raniji otkazi nekih čelnih ljudi Javnog servisa - politički motivisani".

Iz pokreta su pozvali državne institucije da konačno riješe slučajeve napada na novinare i time pokažu istisnku oprdijeljenost da se zaustavi nasilje prema medijima i novinarima.

"Pozivamo i Agenciju za elektronske medije da svoj posao obavlja zakonito. Smatramo da bez unapređenja stanja u oblasti medija nema fer uslova za održavanje izbora i zbog toga ne odustajemo od zahtjeva da se stanje u RTCG, kao i u drugim institucijama, mora promijeniti, kako bi se stvorili preduslovi za održavanje slobodnih izbora. U slobodnoj državi i mediji su slobodni - u zarobljenoj državi nema slobode ni za medije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: