Stjepović: Bez slobodnih medija nema demokratije

"Posebno zabrinjava okupacija Javnog servisa od strane režima, kao i neprofesionalno, neetičko i sramno ponašanje nezakonito instaliranih članova Savjeta RTCG", kazao je šef Pres centra Demokrata
292 pregleda 0 komentar(a)
Stjepović, Foto: Demokrate
Stjepović, Foto: Demokrate

Medijski poslenici u Crnoj Gori nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo, kada je u pitanju položaj novinara u našoj državi, ocijenio je Duško Stjepović, šef Pres centra Demokrata povodom Dana slobode medija.

"Sa punim pravom možemo reći da mediji predstavljaju četvrti stub demokratije. Posebno je značajna uloga medija u državama gdje je demokratija u povoju, poput Crne Gore, gdje ne postoje izgrađene samostalne i nezavisne institucije sistema, pa istraživačko novinarstvo često ima presudnu ulogu usljed statičnog i deklarativnog rada institucija, naročito kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi Stjepović.

On je podsjetio na posljednji Izvještaj međunarodne organizacije ,,Reporteri bez granica” prema kojem je Crna Gora i ove godine nazadovala po Indeksu slobode medija, pa se, kao najgore ocijenjena, našla na posljednjem mjestu u odnosu na sve države regiona, a tek na 104. mjestu od ukupno 180 država koje su bile u fokusu istraživanja.

"Iako teorija i praksa jasno pokazuju da nema demokratije bez slobodnog novinarstva, jer medijske slobode su osnov ostvarenja svih drugih prava i sloboda, činjenično je stanje da u Crnoj Gori imamo veliki broj nerasvijetljenih ubistava, i nerjetkih napada na novinare i imovinu medija. Ni nakon 15 punih godina od ubistva urednika ,,DAN-a”, Duška Jovanovića, predstavnici vlasti nisu bili u stanju da rasvijetle političku pozadinu ubistva, a, takođe, slučaj pred pravosudnim organima još uvijek nije doveden do kraja. I pokušaj ubistva novinarke Olivere Lakić jasno govori da nema konkretnih rezultata u istragama brojnih dosadašnjih napada na slobodu govora u Crnoj Gori. Sve ovo, očigledno, samo ohrabruje njihove nalogodavce i izvršioce, stvarajući atmosferu straha, nepovjerenja, neravnopravnosti i antidemokratije, da na ovaj način nastave da se obračunavaju sa slobodnom riječju i pojedincima koji ne pristaju na jednoumlje", navodi Stjepović.

Posebno, kako je rekao, zabrinjava "okupacija Javnog servisa od strane režima, kao i neprofesionalno, neetičko i sramno ponašanje nezakonito instaliranih članova Savjeta RTCG."

"U cilju demokratizacije crnogorskog društva i stvraranju slobodnih institucija nasušna je potreba da se Javni servis izvede iz medijskog mraka i oslobodi partijskog rukovodstva, kako bi obavljao zaista onu funkciju zbog koje je i osnovan i kako bi radio u interesu građana od čijeg novca se i finansira njegov rad", rekao je Stjepović.

On podsjeća na kraju i da je pravo na slobodu izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način definisano članom 47 Ustava Crne Gore.

"Osim toga, svaka država kao zemlja – kandidat na putu integracije u Evropsku uniju mora poštovati standarde o slobodi medija, koji su jasno definisani članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i Kopenhaškim kriterijumima za članstvo u EU", zaključuje Stjepović.

Bonus video: