Besplatnih proteza za djecu nema u zakonu

Čelnica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović “Vijestima” je kazala da će svakako tražiti izmjene pravilnika, kako bi besplatnu fiksnu protezu mogle da dobiju barem određene kategorije djece
1510 pregleda 1 komentar(a)
Obezbjeđivanje fiksnih proteza definisano podzakonskim aktima (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Obezbjeđivanje fiksnih proteza definisano podzakonskim aktima (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2019. 21:10h

Ministarstvo zdravlja odbilo je predlog Udruženja Roditelji da se zakonom propiše da djeca do 18 godina besplatno dobijaju fiksnu protezu.

Udruženje Roditelji tražilo je da se zakonom to pravo omogući u slučajevima kada mobilna proteza ne može pomoći.

Poručili su da treba imati u vidu da su fiksne proteze skupe i da ih roditelji moraju nabavljati iz svog džepa.

Ministarstvo zdravlja predlog nije prihvatilo uz obrazloženje da je obezbjeđivanje fiksnih proteza materija na koju se odnose podzakonski akti kojima se uređuju medicinsko-tehnička pomagala i obim prava zdravstvene zaštite.

To piše u izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju.

Čelnica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović “Vijestima” je kazala da će svakako tražiti izmjene pravilnika, kako bi besplatnu fiksnu protezu mogle da dobiju barem određene kategorije djece.

Kazala je da je ovaj predlog inicirala grupa za podršku porodicama sa jednim roditeljem i da je traženo da se odnosi na sve, a, ako to nije moguće, barem za određene kategorije, jer je cijena fiksne proteze nekoliko stotina eura.

Tokom javne rasprave o zakonu o zdravstvenom osiguranju, Privredna komora osporavala je odredbu po kojoj će izabrani doktori propisivati bolovanje do 30, umjesto dosadašnjih 15 dana.

Iz Privredne komore smatraju da se produžavanjem roka na 30 dana otvaraju mogućnosti raznih zloupotreba bolovanja, koje su teško dokazive i mogu štetiti privrednicima.

Ministarstvo nije prihvatilo njihovu primjedbu.

“Posebno treba naglasiti da se prvi put propisuju kaznene odredbe i kazne za nepropisno utvrđivanje bolovanja, čime će se postići najbolji rezultati u sprečavanju zloupotrebe ovog prava. Dakle, prvi put se ovim zakonom propisuju kazne za zdravstvenu ustanovu, odgovorno lice, izabranog doktora i članove ljekarske komisije. Ovo su realna očekivanja da će kaznene odredbe i kazne dovesti do bitnog smanjenja svih zloupotreba”, istakli su iz Ministarstva.

Međutim, resor na čijem je čelu Kenan Hrapović nije prihvatio ni predlog NVO “Ljekari” koji glasi da izabrani doktor propisuje bolovanja do 60 dana.

Ministarstvo je prihvatilo predlog Udruženja doktora medicine privatne prakse, koje je tražilo da osiguranici koji su imali hiruršku operaciju u privatnoj zdravstvenoj ustanovi imaju pravo na bolovanje.

Roditelju djeteta oboljelog od kancera 100 odsto zarade tokom bolovanja

Ministarstvo zdravlja prihvatilo je sugestiju Unije poslodavaca da se zbog njege djeteta oboljelog od malignih bolesti za vrijeme bolovanja naknada zarade utvrđuje u iznosu od 100 odsto od osnova za naknadu, umjesto 70 odsto, kako propisuje važeći zakon.

Prema novom Nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju, troškovi operacije promjene pola ubuduće će biti pokrivene o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje u potpunosti, umjesto u iznosu od 80 odsto, kako precizira važeći propis.

Organizacija Alternativa predložila je da se iz besplatnog zdravstvenog osiguranja izbaci finansiranje promjene pola, a da se umjesto toga omogući pet postupaka vantjelesne oplodnje, što je Ministarstvo odbilo.

Bonus video: