Fejzić: Islam je vjera mira i optimizma u kojoj nema mjesta za očaj

"Neka Ramazan, kao mjesec objave svih Božijih knjiga, bude prilika za širenje univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve"
818 pregleda 17 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata Fejzića uputio je ramazansku poruku vjernicima.

Ramazan nastupa večeras zalaskom sunca, a 6. maja je prvi dan posta.

Post traje do 4. juna kada se obilježava islamski praznik Ramazanski bajram.

Ramazansku poruku Fejzića prenosimo integralno

"Dolazi nam Ramazan - mjesec Kur’ana i posta, u kojem je Stvoritelj najbliži svome stvorenju. Ramazan je mir sa Bogom, samim sobom i ljudima oko sebe. To je mjesec oprosta, udjeljivanja siromašnima, pomaganja bolesnima, pružanja pravde obespravljenima. Ramazanski post je vrelo duhovnosti vjerniku i snaga koja kida okove materijalnog i prolaznog. On ga čini odvažnim i dostojnim Božijeg emaneta na Zemlji. On je svijetlo za dobro a tama za zlo.

I zaista, dok gore Božije kuće i stradaju vjernici u njima, svi se moramo zapitati kuda ide ovaj svijet? Svi smo pozvani da osvijetlimo vrijednosti suživota i pluralizma, a vjerski radikalizam i ideologije suprematije pošaljemo u tamu istorije.

Neka Ramazan, kao mjesec objave svih Božijih knjiga, bude prilika za širenje univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve.

Dragi vjernici, Islam je vjera mira i optimizma u kojoj nema mjesta za očaj. Vjernika krasi osmijeh, lijepa riječ i pružena ruka. On nikad ne odustaje od dobrih djela niti gubi nadu u Allahovu pomoć. On živi po uputama Poslanika, a.s, koji nam je kazao: “Ako bi nastupio Sudnji Dan, a u vašoj ruci se našla sadnica, zasadite je!”

Sa ovim poukama stupamo u Ramazan, sa nadom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljem sjutra. Činimo dovu Allahu, dž.š., da nam pomogne i primi naš post i da nas u blagom mjesecu obaspe milošću i oprostom", naveo je Fejzić.

Bonus video: