“Jadran” po Mediteranu pratilo nevrijeme i bezbjednjaci Ministarstva odbrane

"Jadran" pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog, u proteklih 14 dana preplovio više od 1.700 nautičkih milja
2978 pregleda 6 komentar(a)
Jadran stigao u luku Tivat, Foto: Siniša Luković
Jadran stigao u luku Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.05.2019. 15:11h

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak "Jadran" zajedno sa 35 studenata i četiri profesora Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore uplovio je u ranim jutarnjim satima luku Tivat, čime je okončano njegovo dvonedjeljno međunarodno krstarenje do luka u Turskoj i Grčkoj.

Školsko krstarenje za studente kotorskog fakulteta pod nazivom "Plovidba 2019" organizovano je na ruti Tivat - Instanbul - Pirej - Tivat od 22. aprila do 5. maja.

"Praktična obuka na ovom brodu uključivala je 35 studenata studijskih programa Nautika, Brodomašinstvo, Pomorske nauke i Pomorska elektrotehnika. Studentima je krstarenje vodama Jadranskog, Jonskog, Egejskog i Mramornog mora bilo prilika da u praksi provjere svoja teorijska znanja, steknu nove pomorske vještine i na brodu rade i daju redovne plovidbene straže na komandnom mostu i u strojarnici, uz nadzor profesora i članova posade školskog broda MVCG", saopšteno je sa Pomorskog fakulteta Kotor.

"Jadran" je pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog, u proteklih 14 dana preplovio više od 1.700 nautičkih milja.

Brod na kome je za ovu priliku bio ukrcan i komadant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Veso Tomanović, je nekoliko dana proveo u turskoj lzuci Istanbul i grčkoj luci Pirej gdje su posada "Jadrana" i ukrcani studenti i profesori Pomorskog fakulteta Kotor bili u prilici da se upoznaju sa lokalnim kulturno-istorijskim spoemnicima i atrakcijama, ali i da obiđu tamošnje pomorske ustanove i subjekte pomorske privrede, odnosno da u slučaju komadanta Mormaruce VCG i njegovih najbližih saradnika, posjete više ustanova i institucija turske i grčke Ratne mornarice i sa kolegama iz Turske i Grčke, razgovaraju o daljoj saradnji MVCG sa te dvije savezničke NATO mornarice.

Tokom krstarenja, a posebno posljednjeg dana kada je brod iz voda Grčke plovio prema Crnoj Gori, "Jadran" su pratile nepovoljne vremenske prilike, teško more, visoki valovi i olujni vjetar.

Zbog nevremena, "Jadran" nije, kako je bilo planirano, tokom povratka u Tivat svratio u Medovski zaliv u Albaniji kako bi njegova posada tamo spuštanjem vijenca u more odala počast crnogorskim dobrovoljcima iz Prvog svjetskog rata stradalim na italijanskom parobrodu "Brindizi" koji je januara 1916., naišao na minu i potonuo pred albanskom obalom.

Nevrijeme je bilo toliko da je brod morao ploviti uz korišćenje posebnog jedra - tzv. olujne prečke koja znatno smanjila valjanje i posrtanje jedrnjaka na velikim valovima koji su bili toliki da je u njih u nekoliko navrata zaranjala čak i ukrasna zvijezda na vrhu "Jadranovog" kosnika na pramcu broda.

Tokom ovog krstarenja inače, na "Jadranu" su vladale znatno pooštrene mjere bezbjednosti, nakon što je prošlog mjeseca na brodu koji je trebalo da isplovi za Tursku i Grčku, u Tivtu otkriveno skoro 60 kilograma kokaina koje je "Jadranom" pokušala da švercuje organizovana kriminalna grupa.

Stoga su na jedrenjaku tokom krstarenja ukrcani pripadnici Vojne policije i Obavještajno-bezbjedonosnog direktirata Ministartva odbrane, pomno kontrolisali situaciju na brodu i sva sa njim povezana lica, a opsežne bezbjednosne kontrole ponovile su se i jutros prilikom uplovljenja "Jadrana" u matičnu luku Tivat.

Bonus video: