Crnogorci na Kosovu po prvi put na popisu stanovništva

Udruženje Crnogoraca Kosova kao pokretač zahtjeva da Crnogorci budu kao i sve ostale zajednice uvršteni u ovaj popis učestvovaće u raspravi i izradi nacrta koncept dokumenta, sa posebnim naglaskom na definisanje problema, uzroka, efekata i promjena
1055 pregleda 3 komentar(a)
Ilustarcija, Foto: Shutterstock
Ilustarcija, Foto: Shutterstock

Crnogorska zajednica će prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova biti uvrštena u popis stanovništva, domaćinstva i stanova koji će biti obavljen 2021. godine, potvrdila je Agencija za statistiku i Kancelarija premijera Kosova.

Udruženje Crnogoraca Kosova kao pokretač zahtjeva da Crnogorci budu kao i sve ostale zajednice uvršteni u ovaj popis učestvovaće u raspravi i izradi nacrta koncept dokumenta, sa posebnim naglaskom na definisanje problema, uzroka, efekata i promjena.

Podaci iz ovog popisa biće, kako se ocjenjuje, od presudnog značaja za opstanak crnogorske zajednice na Kosovu, njeno ustavno-pravno priznanje i institucionalno pozicioniranje i povratak raseljenih lica i nasilno oduzete imovine.

"To će biti veoma važan instrument za razvoj i reviziju socio-ekonomskih politika, politika stvaranja radnih mjesta, razvoja infrastrukture, investicija i drugih usluga kako za našu zajednicu, tako i za zemlju u kojoj živimo i radimo", kaže se u saopštenju.

Obzirom da na prošlom popisu stanovništva pored crnogorske zajednice nijesu bila popisivana ni raseljena lica, apeluje se na institucije Kosova i Crne Gore da zajednički iznađu mehanizam kako bi se raseljena lica u Crnoj Gori, koja su kosovski građani, popisala, čime bi se ranija nepravda u cjelosti ispravila.

Bonus video: