Nuhodžić: Građani da ne budu zabrinuti za bezbjednost

Nuhodžić je rekao da razumije određenu uznemirenost i nezadovoljstvo građana nakon posljednjih događaja u Podgorici, ali da je bezbjednosna situacija stabilna
21 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Mevludin Nuhodžić, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 21.03.2018. 14:40h

Crnogorski građani nemaju razloga za zabrinutost nakon posljednjih događaja u Podgorici i bezbjednosna situacija u državi je stabilna, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštine Crne Gore.

Poslanica Nada Drobnjak pitala je Nuhodžića kako ocjenjuje ukupne rezultate Uprave policije u prošloj godini i kakva je trenutna bezbjednosna situacija u Crnoj Gori.

Nuhodžić je rekao da razumije određenu uznemirenost i nezadovoljstvo građana nakon posljednjih događaja u Podgorici, ali da građani nemaju razloga za zabrinutost i da je bezbjednosna situacija stabilna.

“Postoje indicije da se i u ovim slučajevima postavljanja eksplozivnih naprava ispred dva objekta, radi o nastavku međusobnih obračuna između organizovanih kriminalnih grupa, koje nije uvijek lako i jednostavno spriječiti”, kazao je Nuhodžić u Skupštini.

Kako je rekao, to je kompleksan i rizičan posao, ali ne traže opravdanje.

“Ni ovi posljednji događaji mogu negirati da smo u prethodnoj godini uradili dosta posla na razbijanju i suzbijanju djelovanja kriminalnih grupa, presijecanju lanaca krijumčarenja narkotika, hapšenjima pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih bezbjednosno interesantnioh osoba”, dodao je Nuhodžić.

On je ukazao da je prošle godine smanjen broj teških krivičnih djela protiv života i tijela.

“U 2016. godini su počinjena 24 krivična djela ubistvo, dok je u prošloj godini registrovano 11 ubistava, što je manje za 54 odsto”, naveo je ministar.

Prema njegovim riječima, prošle godine je riješeno sedam ubistava, a rasvijetljena su i dva teška iz 2015. i 2016. godine.

“Spriječeno je sedam planiranih likvidacija članova suprotstavljenih kriminalnih grupa, a za tu namjeru su bile pripremljene eksplozivne naprave i automatsko oružje”, rekao je Nuhodžić.

On je ukazao da je broj krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti izvršenih podmetanjem požara i eksplozivnih sredstava manji za 5,3 odsto, a da je u prošloj godini 15 osto više rasvijetljenih tih krivičnih djela u odnosu na 2016.

Nuhodžić je istakao da su poboljšani rezultati i u oblasti privrednog kriminala i dodao da je prošle godine otkriveno 519 krivičnih djela, od kojih 76 krivičnih djela sa elementima korupcije.

U vezi sprečavanja zloupotreba i krijumčarenja opojnih droga, kako je naveo, otkriveno je 231 krivično djelo, a nadležnim tužilaštvima procesuirane su 244 osobe.

Nuhodžić je rekao da je pronađeno i oduzeto tri tone i 374 kilograma raznih vrsta narkotika, što je za oko 20 odsto više nego u 2016. godini.

On je naglasio da su to nesporni rezultati napornog i profesionalnog rada policijskog sastava.

“Svjesni smo da se ovi društveni problemi ne mogu riješiti tako brzo. Zato svi moramo pokazati više razumijevanja i poštovanja prema onome što je kvalitetan rad MUP-a i policije, ali ne amnestirajući nikog od odgovornosti za eventualne propuste. Na osnovu svega navedenog i argumentovanog, jasno je da smo ostvarili značajne rezultate, koje neko može osporavati, ali su oni evidentni”, rekao je Nuhodžić.

On smatra da je bitno naglasiti da su započeli ozbiljne reforme u radu MUP-a i policije i da su rješavanjem naslijeđenih problema učinili da taj rad bude efikasniji i da se urede stvari koje su od vitalnog značaja za dalje funkcionisanje.

Nuhodžić je saopštio da je u toku realizacija projekta sistema za kontrolu prelazaka državne granice i da je uspostavljena zaštićena elektronska komunikaciona mreža za pristup bazama podataka i razmjenu informacija između organa za sprovođenje zakona.

“Završena je tenderska procedura za video nadzor i kamere za automatsko očitavanje registarskih oznaka, što će povećati graničnu bezbjednost, a time i ukupnu bezbjednost”, rekao je Nuhodžić, dodajući da će taj projekat biti realizovan do kraja aprila.

Prema njegovim riječima, uspostavljena je evidencija tražilaca azila sa mogućnošću elektronskog uzimanja biometrijskih podataka (slika i otisak dlana).

Nuhodžić je kazao da sve aktivnosti sprovode u cilju podizanja nivoa bezbjednosti u svim segmentima i sprečavanja potencijalnih zloupotreba i nezakonitih ponašanja.

“To smo dužni građanima Crne Gore koje pozivam da prijavljuju kriminalce, nasilnike, ulične dilere droge, zelenaše, reketaše, jer će nam tako pomoći da imamo još bolje rezultate i da, svakodnevno, kroz partnerstvo i saradnju, unapređujemo ukupan bezbjednosni sistem”, rekao je Nuhodžić.

Poslanik Željko Aprcović pitao je Nuhodžića da li se nastavljaju akcije policije u obračunu protiv organizovanih kriminalnih grupa kojim rukovodi Operatvni tim „Boka“ na području primorja.

Nuhodžić je rekao da može da garantuje punu angažovanost operativnog sastava Uprave policije na suzbijanju organizovanih kriminalnih grupa, praćenju njihovog djelovanja, kao i njihovih saradnika.

On je rekao da da je rad Operativnog tima kroz akciju „Boka“ dao dobre rezultate i da smatra da je od izuzetne važnosti sprovoditi česte akcije pretresa i koristiti mehanizme koje policiji daje zakon.

Kako je istakao Nuhodžić, aktivnostima Operativnog štaba „Boka“, od 17. septembra prošle do 20. marta ove godine, pretresene su 152 lokacije koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna osobe i sa njima povezana lica.

“Oduzeto je 60 komada vatrenog oružja i minsko eksplozivnih naprava, više od tri hiljade komada municije različitog kalibra, veća količina novca za koji se sumnja da je stečen kriminalnim radnjama, psihoaktivne supstance, kriptovana sredstva komunikacije, značajan broj skupocjenih putničkih vozila, dokumentacija koja ukazuje na moguće postojanje krivičnog djela zelenaštvo”, dodao je Nuhodžić.

On je istakao da je počeo postupak provjere zakonitosti sticanja imovine u vlasništvu organizovanih kriminalnih grupa i njima bliskih osoba i da su policijske aktivnosti dovele i do razbijanja i slabljenja tih grupa.

Nuhodžić je naglasio da će akcije policije u primorskim gradovima, naročito u susret predstojećoj turističkoj sezoni, biti kontinuirane i još snažnije, sa ciljem da se održi i osigura stabilan bezbjednosni ambijent.

“Kroz aktivnosti Operativnog štaba „Boka“, u značajnoj mjeri je povećan nivo povjerenja građana u rad policije, što je manifestovano kroz njihovu podrškuskoro svim mjerama i radnjama koje su preduzimane na primorju”, rekao je Nuhodžić.

Bonus video: