SAD donirale Mornarici VCG dva čamca P-5.8

Bošković je istakao da je riječ o potvrdi velikog prijateljstva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i kazao da će donirani čamci unaprijediti kapacitete Mornarice Voske Crne Gore, te uticati na njeno bolje pozicioniranje u okviru ukupnog odbrambenog sistema
2417 pregleda 9 komentar(a)
Danas u Baru, Foto: Saša Matić
Danas u Baru, Foto: Saša Matić

U Baru je danas obavljena ceremonija primopredaje dva čamca P-5.8 sa pratećom opremom, koje su Sjedinjene Američke Države donirale Mornarici Vojske Crne Gore u okviru programa Protiv-minska humanitarna akcija (Humanitarian Mine Action), saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane, Predrag Bošković i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Bošković je istakao da je riječ o potvrdi velikog prijateljstva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i kazao da će donirani čamci unaprijediti kapacitete Mornarice Voske Crne Gore, te uticati na njeno bolje pozicioniranje u okviru ukupnog odbrambenog sistema.

"Bošković je naglasio da su SAD glavni strateški saveznik našoj zemlji u jačanju odbrambenih kapaciteta, ističući i njihovu ulogu i podršku tokom procesa reformi našeg odbrambenog sistema. On je dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da se snažno zalaže za modernizaciju Vojske Crne Gore, u cilju jačanja sposobnosti za adekvatno reagovanje na postojeće bezbjednosne izazove", navodi se u saopštenju.

Rajnke je, kako se dodaje, kazala da su Sjedinjene Američke Države ponosne na prijateljstvo i savezništvo sa Crnom Gorom i naglasila da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru, "kao kredibilnog saveznika u okviru Alijanse, sa posebnim fokusom na jačanje odbrambenog sektora".

Rajnke je istakla da je donacija gest pažnje i prijateljstva SAD prema Crnoj Gori, imajući u vidu kontribuciju naše zemlje Alijansi, ali i potrebe Mornarice, kao važnog segmenta u obezbjeđivanju sigurnosti, navodi se u saopštenju.

Donacija je realizovana posredstvom američkog programa Protiv-minska humanitarna akcija – (Humanitarian Mine Action), u cilju obuke i izgradnje kapaciteta tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore koji se bavi uklanjanjem eksplozivnih sredstava (podvodnih ostataka ratnih eksploziva - EOD), kao i podrške Odjeljenju za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Bonus video: