Unija: Kapetanije su ogledalo države u očima stranih nautičara

687 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele kopir aparata Lučkoj kapetaniji Kotor, Foto: Unija pomoraca
Sa dodjele kopir aparata Lučkoj kapetaniji Kotor, Foto: Unija pomoraca

Lučke kapetanije u Kotoru i Baru trebale bi da imaju veći stepen autonomije, posebno finansijske, u odnosu na Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, smatraju u Uniji pomoraca Crne Gore – Kotor.

Iz tog strukovnog udruženja koje okuplja pomorce svih profila poručuju da bi Kapetanije morale imati veću finansijsku nezavisnost. Smatraju da bi u traženju većeg stepena autonomije Kapetanije bile podržane od strane svih pomoraca, bili oni članovi Unije ili ne.

“Kako je riječ o vrlo profitabilnim segmentima ekonomske cjeline bilo bi pravično i da izgledaju reprezentativnije i to ne samo od donacija pomoraca, već i putem obaveznog ulaganja od strane Ministarstva kojem profit ostvaren radom kapetanija, najvećim dijelom i ide”, saopštili su iz Unije pomoraca.

Istakli su da su njihovi predstravnici prije dva mjeseca obišli Lučke kapetanije Kotor i Bar, pa je nakon što je Unija javno iznijela potrebu ojačavanja administrativnih kapaciteta kapetanija u Kotoru, ona dobila dva nova šalterska radnika čime su smanjene gužve stranaka koje su čekale da završe administrativne formalnosti u tom organu Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Prilikom posjete uočen je, kako navode iz Unije, i nedostatak ulaganja u opremu i održavanje, kao i dotrajalost enterijera.

“Kako su Lučke Kapetanije kontakt zone, ne samo pomorcima kao domicilnom stanovništvu, već i stranim državljanima pri dolasku stranih plovila u crnogorske luke, mišljenja smo da se resorno Ministarstvo mora pozabaviti tim problemima, poboljšati uslove u kojima se radi te povećati novčanu nezavisnost tih institucija. Situacije, kao što su nedostatak osnovnog kancelarijskog pribora, sredstava za higijenu te opreme za rad, kao i evidentno loše instalacije, vlažni zidovi i oštećene keramičke pločice ne smiju biti slika ustanova kao što su Lučke kapetanije. Javna je tajna da se ponekad zaposlenici moraju snalaziti za kancelarijski materijal čekajući da im se dodijeli kontigent iz javnih nabavki. U februaru ove godine smo saznali da je poslednja takva nabavka bila čak početkom 2018, što je nevjerovatan podatak. O potrebi za boljom racionalizacijom govori i činjenica da je Uprava pomorske sigurnosti ušla u proces nabavke skupocjenog specijalizovanog plovila, dok na drugoj strani službeni automobil Lučke kapetanije Kotor, kako saznajemo, stoji na parkingu neregistrovan”, saopštili su iz Unije pomoraca.

Predstavnici tog udruženja inače, prošle su sedmice Lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru uručili donaciju – dva najmodernija kopir aparata, sa mogućnošću štampamja do 40.000 stranica, sa potrošpnim materijalom, a kako bi olakšali sprovođenje adminsitrativnih procedura za pomorce u te dvije ustanove. Na donaciji su predstavicima Unije pomoraca zahvalili lučki kapetani Bruno Brkanović i Predrag Ratković.

.

Bonus video: