Lika: Nećemo više tolerisati razaranje našeg identiteta

Organizatori protesta čelnicima Opštine uputili su zahtjeve kojima pored ostalog traže urgentnu izradu lokalnog akcionog plana biodiverziteta i zelenih površina, izradu katastra zelenih javnih površina i studije za zaštitu Borove šume kao Spomenika prirode i donošenje moratorijuma na gradnju na cijelom pojasu Borove šume do Rta Đerane
3093 pregleda 2 komentar(a)
Protest u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Protest u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 07.05.2019. 17:34h

Ispred zgrade Opštine Ulcinj, danas je održan protest povodom ekspanzije divlje gradnje u zoni Borove šume, ulcinjskom maslinjaku, Port Mileni, Velikoj plaži i rijeci Bojani.

Ispred Asocijacije Dr Martin Schneider – Jacoby (MSJA), Zenepa Lika, kazala je da građani više neće tolerisati razaranje i uništavanje identiteta, prirodnog bogatstva i nasledstva predaka.

"Ukoliko se nastavi prećutno dozvoljavanje ovako štetnih pojava, doći će do urušavanja turističke ponude koja je u Ulcinju ekonomsko razvojna djelatnost. Tako će doći i do ugrožavanja opstanka ovog grada i njenih građana", kazala je Lika.

Odbornica u lokalnom parlamentu Eleonora Šata kazala je da bi nelegalni investitori iznad hotela Albatros, cijelu teritoriju morali dovesti u prvobitno stanje.

"Tu su stradali stoljetni borovi, neka makar zasade nove", kazala je ona.

Organizatori protesta čelnicima Opštine uputili su zahtjeve kojima pored ostalog traže urgentnu izradu lokalnog akcionog plana biodiverziteta i zelenih površina, izradu katastra zelenih javnih površina i studije za zaštitu Borove šume kao Spomenika prirode i donošenje moratorijuma na gradnju na cijelom pojasu Borove šume do Rta Đerane.

Protest je podržala Forca, jedna od članica vladajuće koalicije u Ulcinju, koija je pozvala sve nadležne institucije kako na lokalnom tako i na republičkom nivou, da reaguju i spriječe svaki pokušaj devastacije prostora u Opštini Ulcinj.

"Forca se pridružuje protestu i ujedno podržava kao što je i uvijek podržavala ovakve ili slične inicijative koje teže zaštiti prostora i očuvanju životne sredine. Životna sredina je nešto najvrjednije što naša opština posjeduje a njegovom devastacijom degradira se kvalitet ambijenta koji je donedavno bio najvrjednija slika pejzaža našeg grada", piše u saopštenju te partije.

Dodaje se „da je zbog toga neophodno da se u što kraćem vremenskom periodu, preduzmu adekvatne mjere prema svim akterima procesa divlje gradnje, kako bi se zaštitio prostor i fenomen nelegalne gradnje zaustavio, uz poštovanje načela pravne države i zaštite javnog interesa“.

Bonus video: