Dnevnice za škole zaradiće 500 đaka

“Akcioni dan” se realizuje u Baru, Budvi, Herceg Novom, Tivtu, Podgorici, Cetinju, Plužinama, Rožajama, Plavu, Bijelom Polju, Mojkovcu i Beranama, a srednjoškolci se za učešće mogu prijaviti online, putem sajta Unije - unscg.me
1138 pregleda 0 komentar(a)
Akcioni dan 2018., Foto: Unija srednjoškolaca fb
Akcioni dan 2018., Foto: Unija srednjoškolaca fb
Ažurirano: 07.05.2019. 20:58h

Unija srednjoškolaca realizovaće u petak projekat “Akcioni dan”, kada će širom Crne Gore preko 500 učenika za simbolične dnevnice raditi kod više od 100 poslodavaca.

Zarađene dnevnice biće uplaćene u fond Unije i od tog novca biće finansirani projekti učeničkih parlamenata.

“Akcioni dan” se realizuje u Baru, Budvi, Herceg Novom, Tivtu, Podgorici, Cetinju, Plužinama, Rožajama, Plavu, Bijelom Polju, Mojkovcu i Beranama, a srednjoškolci se za učešće mogu prijaviti online, putem sajta Unije - unscg.me.

“Na jugu je obezbijeđeno 406 radnih mjesta sa 31 poslodavcem u Baru, 22 u Budvi, 36 u Tivtu i četiri poslodavca u Herceg Novom”, rekao je “Vijestima” generalni sekretar Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Jovan Bojović.

Koordinatorka aktivnosti za južnu regiju Indira Količić, kazala je da su “pored kolega iz nevladinog sektora, sluha za mlade imali i rukovodioci lokalnih samouprava, ugostiteljski objekti, ali i špediterske i građevinsnske firme. Među poslodavcima na jugu su turističke organizacije svih gradova, opštine, Luka Bar...

U sjevernoj regiji je, prema riječima Količićeve, obezbijeđeno 76 radnih mjesta. U Rožajama je potpisan ugovor o saradnji sa 10 poslodavaca, sedam u Beranama i sa četiri poslodavca u Mojkovcu. U toj regiji, srednjoškolce će podržati i Radio Berane, Radio Bijelo Polje, komunalna preduzeća, vodovodi, te hidroelektrana u Plužinama.

Među 60-ak poslodavaca u centralnoj regiji su i podgorički KIC “Budo Tomović”, Sportski centar Univerziteta Crne Gore...

“Cilj projekta je da se srednjoškolcima približi tržište rada, ali i njihov budući poziv, s obzirom na to da se radna mjesta tokom ‘Akcionog dana’ dodjeljuju prema obrazovnim profilima”, kazala je Količić.

Predsjednica UO Unije Varja Vukčević, poručila je učesnicima da se “prepuste avanturi koja će im donijeti mnogo toga”.

Dodala je i da će toga dana svi srednjoškolci biti obogaćeni novim iskustvima i znanjima.

Unija srednjoškolaca je projekat lani realizovala u Baru, Bijelom Polju i Podgorici. Tada je 365 učenika srednjih škola, radeći kod 60 poslodavaca, sakupilo 4.000 eura. Od tog novca, finansirani su projekti šest učeničkih parlamenata.

Srednja stručna škola sa Cetinja je za projekat “Čuvaj ovu ružu u kamenu” dobila 422 eura, dok je Srednja umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” iz Podgorice, za projekat “Muzika u nama i oko nas”, dobila 1.000 eura. Đaci te škole će građanima predstaviti različite muzičke žanrove i stilove plesa. Predviđeno je da njihov projekat traje šest mjeseci, a za to vrijeme đaci će izvoditi koncerte u svojoj školi, u sali KIC-a, pa i na najprometnijim ulicama glavnog grada. Za kraj projekta, planiran je veliki humanitarni koncert ne Trgu nezavisnosti.

Gimnazija “Niko Rolović” iz Bara je dobila 840 eura, za projekat “Gimnazijski kutak”, za opremanje buduće radionice. Projektom žele da ohrabre mlade po pitanju srednjoškolskog aktivizma, dajući im mjesto za realizaciju njihovih ideja i planova.

Srednja mješovita škola “Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog je za projekat “Nature - Our Future” dobila 705 eura. Cilj njihovog projekta je da doprinesu rješavanju četiri jako važna lokalna problema - žele da poboljašaju stanje školskog dvorišta, promovišu značaj reciklaže, pomognu ugroženim životinjama iz azila i da rade na štednji električne energije.

Srednja mješovita škola “Mladost” iz Tivta je za projekat “Naše dvorište - naše odmaralište” dobila 532 eura za renoviranje školskog dvorišta. Gimnazija sa Cetinja je dobila 405 eura za projekat “Naše sjutra je već danas”. Novac će iskoristiti za edukaciju učenika III i IV razreda i razrednih starješina na polju karijernog usmjeravanja.

“Unija srednjoškolaca na ovaj način pruža priliku mladima da se aktiviraju i rade za dobrobit svih učeničkih parlamenata i mladih ljudi”, kazala je “Vijestima” učenica srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara i jedna od delegata Unije

Bonus video: