Osnovna škola "Marko Miljanov" obilježava pola vijeka postojanja

Đaci škole su, između ostalog, uz zvuke gusala, govorili misli prvog gradonačelnika Podgorice i čuvenog vojskovođe iz Kuča Marka Miljanova
1716 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti u OŠ "Marko Miljanov", Foto: Luka Zeković
Sa svečanosti u OŠ "Marko Miljanov", Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.05.2019. 13:09h

Osnovna škola "Marko Miljanov" u Podgorici, obilježava danas pola vijeka postojanja. Tim povodom, uz prisustvo brojnih zvanica, u školi je priređen prigodan kulturno-umjetnički program.

Đaci škole su, između ostalog, uz zvuke gusala, govorili misli prvog gradonačelnika Podgorice i čuvenog vojskovođe iz Kuča Marka Miljanova.

Direktorica škole Edita Šabotić je istakla da s ponosom ustanova nosi ime čuvenog vojskovođe, pisca i gradonačelnika.

“Vaspitno-obrazovnu misiju obavlja još od davne 1969. godine zbog potrebe školovanja djece sa područja MZ Konik. Ova ustanova dala je veliki doprinos u obrazovanju stanovništva i u podizanju nivoa opšte pismenosti, širenju multietničkog sklada i multikulturalnosti u čijem duhu je živio i stvarao Marko Miljanov, čije ime naša škola s ponosom nosi”, istakla je direktorica škole Edita Šabotić.

Navela je da je 1881. godine na inicijativu Marka Miljanova osnovana prva podgorička Čitaonica sa bibliotekom, koja je bila preteča današnje Gradske biblioteke "Radosav Ljumović".

Povodom velikog jubileja, predsjednik Fonda za razvoj Kuča "Marko Miljanov", Radomir Prelević, uručio je školi sabrana djela poznatog vojskovođe.

Prikazan je i film o školi, u kojem su nekadašnji đaci, a sadašnji uspješni društveno-kulturni radnici govorili o ustanovi i evocirali uspomene.

Pola vijeka škole čestitao je i gradonačelnik Ivan Vuković u poruci prenijetoj video linkom.

Galerija

Bonus video: