Šehović: I ove godine planirana kampanja "Stručno je ključno"

Ministar je istakao da je izuzetno zadovoljan onim što je postignuto u kampanji, navodeći da su smanjili predrasude prema stručnim školama
356 pregleda 0 komentar(a)
Sa presa, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa presa, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 09.05.2019. 10:31h

I ove godine planirana je kampanja "Stručno je ključno", a osnovci će već u subotu, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, moći da se upoznaju sa ponudom srednjih škola. To je kazao ministar prosvjete Damir Šehović, navodeći da je konkurs za upis u prvi razred srednjih škola pripremljen, a biće objavljen poslije 20. maja.

On je istakao da je izuzetno zadovoljan onim što je postignuto u kampanji "Stručno je ključno", navodeći da su smanjili predrasude prema stručnim školama.

"Kuriozitet je da je ove godine 14 đaka koji imaju 'Luču' upisalo elektrotehničku školu 'Vaso Aligrudić'," kazao je Sehovic.

Kako je saopšteno, kroz dualno obrazovanje, u ovoj školskoj godini je uključeno skoro 580 učenika, kod 250 poslodavaca, u 18 Opština i škola. Očekuje se da u narednoj školskoj godini bude uključeno novih 250 učenika.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković najavio je da će Srednja mješovita škola u Golubovcima početi da radi od prvog septembra.

On je rekao da će đaci tamo biti u prilici da se obučavaju za četvorogoidišnje programe – opšti smjer gimnazije, za ekonomskog i poljoprivrednog tehničara, dok će kroz trogodišnji program pohađati nastavu za kuvara, konobara i frizera.

Na Konferenciji je istaknuto da su za tri školske godine urađena ukupno 42 nova, modularizovana programa za srednje stručne škole.

Modularizovani programi uključuju potpuno novi koncept nastave, rade se sa poslodavcima, a podrazumijevaju i da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju. Neki od novih, modularizovanih obrazovnih programa za narednu školsku godinu su operater hemijskih procesa i ispitivanja, tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, tehničar za logistiku, špediciju i carinu, muzički izvođač koji sadrži module za 18 instrumenata, muzički saradnik, poslastičar, pekar, veterinarski tehničar, kozmetički tehničar.

Šehović je kazao da je kroz dualni sistem obrazovanja, koji podrazumijeva paralelno učenje u školi i obuku kod poslodavca, u školskoj 2017/2018. obrazovalo se 280 učenika kod oko 100 poslodavaca, u 12 opština i 18 škola.

Bonus video: