Herceg Novi: Dan pobjede obilježen na spomeniku Bezmetković

U ime Opštine vijenac su položili predsjednik Stevan Katić, odbornica Skupštine opštine Tamara Vujović i sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić
279 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Herceg Novom, Foto: Slavica Kosić
Danas u Herceg Novom, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.05.2019. 13:58h

Dan pobjede nad fašizmom u Herceg Novom je obilježen polaganjem cvijeća na spomenik Bezmetković na Savini. U ime Opštine Herceg Novi vijenac su položili predsjednik Stevan Katić, odbornica Skupštine opštine Tamara Vujović i sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić.

Počast palim borcima odali su konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinovič, članovi Udruženja boraca NOR-a 1941-1945, OO Demokrate Herceg Novi, Matica Boke, članovi porodica palih boraca i predstavnici ruskih naseljenika u Boki Kotorskoj.

Klasić je podsjetio na istorijske činjenice o Drugom svjetskom ratu, narodnooslobodilačkoj borbi naroda i narodnosti Jugoslavije i antifašističkoj tradiciji.

Kilibarda je, pozdravivši prisutne, između ostalog istakao potrebu i značaj postavljanja spomen obilježja narodnim herojima Mirku Matkoviću i generalu Gligu Mandiću.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Taj važan događaj obilježava se širom Evrope odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima. Današnji dan je i Dan Evrope, datum sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Bonus video: