Iličković: Policija se pokazala kao nepremostiva prepreka u slučaju sprovođenja efikasnih istraga

Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava izabrana ispred Crne Gore Ivana Jelić, je istakla da službenici, koji su zaduženi za održavanje javnog reda i mira, moraju da znaju koja su im ovlašćenja
1826 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Borko Ždfero
Sa konferencije, Foto: Borko Ždfero
Ažurirano: 10.05.2019. 11:23h

Sudija Evropskog suda za ljudska prava Paul Lemmens istakao je da je u slučaju istraga za djela mučenja ti postupci moraju da se sprovedu efikasno i brzo.

On je to kazao na današnjoj konferenciji "Standardi djelotvornosti istraga za djela mučenja u Crnoj Gori".

"Mora da bude istraga brza, u protivnom će da se izgubi povjerenje građana", kazao je Lemmens.

On je istakao da efikasna istraga, ne mora da znači da ce doći do presude.

"Mora da bude nulta tolerancija kada to rade policajci, odnosno kada dođe do zloupotreba državnih organa. Zato je neophodna brza, efikasna i nezavisna istraga", istakao je Leemens.

Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava izabrana ispred Crne Gore Ivana Jelić, je istakla da službenici, koji su zaduženi za održavanje javnog reda i mira, moraju da znaju koja su im ovlašćenja.

"Kada dođe do prekoračenja ovlašćenja, to se uvijek pripisuje drzavi", kazala je ona.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom, Valentina Pavličić, istakla je da je veliki problem što u slučaju Siništaj još uvijek nema presude, odnosno što nije zatvoren taj slučaj.

Crna Gora je pred ESLJ u Strazburu 2015. godine izgubila spor u slučaju policijske torture prilikom hapšenja u akciji "Orlov let". U toj akciji prilikom pretresa kuće porodice Siništaj, petorica pripadnika SAJ optuženi su da su prekoračili ovlašćenje i ocu dvojice osumnjičenih Petru Siništaju nanijeli lakše povrede.

Pojasnila je da je krivična prijava podnijeta još 2006. godine, a da je problem i što je u slučaju Milić Nikezić došlo do zastare.

Sud u Strazburu presudio je takođe 2015. i da su zatvorski čuvari prilikom pretresa ćelija Igor Milić i Daliboru Nikezić mučeni.

Sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković, je istakao da se policija pokazala kao nepremostiva prepreka u slučaju sprovođenja efikasnih istraga. Pojasnio je da to misli u slučaju prebijanja Miodraga Mija Martinovića i građana u Zlatarskoj ulici u Podgorici.

"Tu je trebalo da se pokrene postupak protiv svih službenika SAJ-a. Ovako nismo ništa uradili, stali smo na pola", istakao je Iličković.

On je istakao da su ti slučajevi morali da budu riješeni u Crnoj Gori.

"To smo trebali kući da završimo, a ne da se Strazbur bavi time", rekao je Iličković.

Dodao je i da je zabrinjavajuće što je Crna Gora po broju ustavnih žalbi sada na prvom mjestu, a ranije je bila na petom.

Istakao je da Ustavni sud ima obavezu da štiti građane od demokratski izabrane vlasti.

Naveo je da je društvo u posljednjih pet godina u stanju previranja, političke napetosti, a da je dužnosti sudova da štite prava građana, odnosno postupati sa velikim autoritetotm i profesionalno.

Bonus video: