Joga i cvijeće umjesto tanga u Kolašinu

Iz Turističke organizacije Kolašin nadaju se dobroj ljetnjoj sezoni
431 pregleda 1 komentar(a)
Manifestacija koja je ucrtala Kolašin na svjetsku mapu, Foto: Tango Kamp Kolašin
Manifestacija koja je ucrtala Kolašin na svjetsku mapu, Foto: Tango Kamp Kolašin

Uprkos tome što, nakon osam godina postojanja, ovog ljeta neće biti održan Tango kamp, manifestacija koja je dovodila najviše gostiju u Kolašin, iz lokalne Turističke organizacije (TO) nadaju se dobroj predstojećoj turističkoj sezoni.

Tango kamp je minulih godina, sa preko 700 učesnika, tokom 20 dana trajanja garantovao popunjenost smještajnih kapaciteta, ali i obogaćenu vanpansionsku ponudu i stalna “dešavanja na ulici”, kao i autentičnu karnevalsku atmosferu. Organizatori su prije nekoliko mjeseci najavili da odustaju od tog projekta „zbog višestrukog nerazumijevanja“.

Prema riječima direktora TO Aleksandra Vlahovića, iako je to ogroman hendikep, zaduženi za turizam spremaju se da pruže podršku drugim manifestacijama. Na taj način, nada se on, biće nadoknađen nedostatak manifestacije, koja je, između ostalog, i zbog velikog broja inostranih umjetnika i gostiju, kao i zbog značaja za razvoj turizma u Crnoj Gori, dobila prestižnu nagradu Nacionalne turističke organizacije (NTO) “Wild beauty award“, ali i mjesto na listi “Devet crnogorskih manifestacija koje ne biste smjeli propustiti”.

„Svakako da je veliki nedostatak to što neće biti Tango kampa. Sigurno će proći dosta vremena dok određena manifestacija dostigne nivo koji je imao Tango kamp, ali smo spremni pružiti podršku svima koji žele da doprinesu daljem pozicioniranju Kolašina kao atraktivne turističke destinacije. Trenutno, osim manifestacija koje se održavaju godinama u našem gradu, imamo u planu i organizovanje i podršku novim manifestacijama“, rekao je on.

Vlahović najavljuje održavanje Joga kampa sredinom juna, a u isto doba Kolašin će ugostiti i više od 120 učesnika nternacionalnog “Čiker” Mountain biking marathon, koji će na putu od Kraljeva do Tivta zanoćiti u Kolašinu. Direktor TO očekuje i da će turistima biti zanimljiv “Festival cvijeća”, koji će biti organizovan u saradnji sa predstavnicima botaničke bašte, brojna sportska dešavanja…

„Pripreme za ljetnju sezonu su skoro završene. Urađen je novi promotivni materijal-katalog smještaja, kao i brošura sa ukupnom ponudom grada koja će biti distribuirana svim registrovanim izdavaocima smještaja, pripremljen je preliminarni plan manifestacija, u saradnji sa opštinskim službama i nevladinim organizacijama, planirano je uređivanje biciklističkih i planinarskih staza. Planira se i predstavljanje ljetnje ponude Kolašina u Podgorici i nekim primorskim opštinama“, tvrdi Vlahović.

Prednosti turističkog ljeta u Kolašinu su, objašnjava on, NP “Biogradska gora” kao i Botanička bašta, koji su već otvoreni za turiste. Ponudu predstojećih mjeseci upotpuniće i Ski-centar Kolašin 1600. To skijalište biće otvoreno tokom cijelog ljeta, a turistima obećavaju nezaboravne panoramske vožnje žičarama i ponudu atraktivnog novootvorenog restorana. Tokom trajanja međusezone, kaže Vlahović, u Kolašinu se održava veliki broj seminara, što značajno popravlja „statistiku“ o popunjenosti kapaciteta, nakon završetka zimske turističke sezone.

„Prema najavama, tokom ljeta očekuju se posjetioci iz velikog broja evropskih zemalja a tu su i gosti iz Izraela, SAD, Kine…. Možemo reći, da, s obzirom na te najave, očekujemo uspješnu turističku sezonu“, zaključuje direktor TO.

Bonus video: