VIŠE KOMUNALNIH PREDUZEĆA U OZBILJNIM FINANSIJSKIM PROBLEMIMA

Računi pljevaljskog "Vodovoda" blokirani, radnike šalju na prinudne odmore

Gubici pljevaljskih komunalnih preduzeća iznose više stotina hiljada eura. Poreska uprava već nekoliko dana u blokadi drži račune tih firmi zbog neizmirivanja poreza i doprinosa, plate kasne mjesecima
1606 pregleda 0 komentar(a)
Radnici “Vodovoda” sa predsjednikom Opštine, Foto: Arhiva Vijesti
Radnici “Vodovoda” sa predsjednikom Opštine, Foto: Arhiva Vijesti

Više komunalnih preduzeća čiji je osnivač Opština Pljevlja nalazi se u ozbiljnim finansijskim problemima, a situaciju je dodatno zakomplikovala Poreska uprava koja već nekoliko dana u blokadi drži račune tih firmi zbog neizmirivanja poreza i doprinosa.

Većina radnika pljevaljskog “Vodovoda” poslata je na prinudne odmore, a na poslovima je zadržan samo dio zaposlenih u upravi, službi naplate i dežurne službe koje se brinu o isporuci vode potrošačima i obezbjeđenju.

Zbog blokade računa preduzeće nije u prilici da obezbijedi gorivo za mehanizaciju, pa se kvarovi na mreži otklanjaju samo u najhitnijim slučajevima.

U “Vodovodu” su kazali da im je iz Poreske uprave najavljeno da će im blokirati račune po osnovu duga za januar i februar 2018, ukoliko u međuvremenu ne izmire svoje obaveze.

„Da li će i kada biti nove blokade računa ne možemo da predvidimo, jer to zavisi od Poreske uprave“, rečeno je “Vijestima” nezvanično u “Vodovodu”, u kojem radi više od stotinu radnika.

Poreska uprava prvo je blokirala račun “Vodovoda” na iznos od 50 hiljada eura po osnovu neisplaćenih poreza i doprinosa sa kamatom za novembar i decembar 2017. godine, ali je nakon intervencije rukovodstva “Vodovoda” račun blokiran na iznos od 30 hiljada eura, koliko “Vodovod” duguje za ta dva mjeseca bez kamate.

Još teža situacija je u pljevaljskom preduzeću Komunalne usluge, kojem je krajem aprila Poreska uprava blokirala račun na iznos od 26.400 eura zbog neplaćanja preza i doprinosa za dva mjeseca.

U tom preduzeću su kazali da se nalaze u u najtežim problemima od kada je preduzeće osnovano i da mu prijeti stečaj.

Osim blokade računa Poreske uprave, situaciju dodatno otežavaju presude po tužbama radnika koji su tužili preduzeće zbog dugovanja za prevoz za tri godine, neisplaćenih jubilarnih nagrada i pogrešno obračunatih zarada u periodu 2011. i 2012. godine. Gomilaju se i ostala dugovanja prema dobavljačima.

„Da nije tužbi radnika, preduzeće bi iz blokade Poreske uprave moglo da izađe već naredne sedmice, jer očekujemo uplatu Opštine za naše usluge. Trenutno ne vidimo izlaz iz sutuacije u kojoj se nalazimo. Sve što se gomilao od nastanka Komunalnih usluga stiglo je na naplatu“, saopštili su “Vijestima” iz Komunalnih usluga, koje upravlja gradskim grobljem, azilom za pse, zelenom pijacom i parking prostorom u podzemnoj garaži na Trgu 13. jul.

Da bi obavilo najosnovnije poslove na groblju i azilu za pse, rukovodstvo preduzeća primorano je da pozajmljuje gorivo od preduzeća Čistoća. Na čelu ovog preduzeća kao vršilac dužnosti od avgusta prošle godine nalazi se Tanja Vučetić, nakon što je dotadašnja direktorica Nataša Marković, kadar SD prešla za člana Odbora direktora Rudnika uglja.

U preduzeću Komunalne usluge stalno su zaposlena 54 radnika, kojima preduzeće po osnovu razlike u zaradama ukupno duguje oko 120.000 eura, od čega je je veći dio novca oko 80.000 eura isplaćen.

Zaposenima u “Vodovodu” posljednja je isplaćena zarada za septembar prošle godine, a dijelu radnika isplaćena je i oktobarska plata.

Komunalne usluge prošlu godinu završile su sa gubitkom od oko 195.000 hijada eura. U preduzeću tvrde da je jedino rješenje sadašnjih problema smanjenje broja zaposlenih: “Jedino rješenje je da nam oproste dugove da krenemo sa istim brojem ljudi i istim stručnim kadrom mi ćemo 2019 završiti sa većim gubitkom”.

Grijanje jedino nije u blokadi, ali zarade kasne devet mjeseci

Direktor Lokalnih puteva Dragan Jovović kazao je da je račun blokiran na iznos od oko 19.000 eura. On je kazao da očekuje da će preduzeće uskoro izaći iz blokade. Zaposlenima u ovom preduzeću posljednja je isplaćena martovska zarada.

Direktorica preduzeća Grijanje Mila Vasilijević kazala je da to preduzeće nije u blokadi jer redovno uplaćuju obaveze poreskoj upravi. Ona je kazala da zarade zaposlenima u tom preduzeću kasne devet mjeseci.

Preporučujemo za Vas