Šehović srednjoškolcima: Na pijedestal sopstvenih mogućnosti dovešće vas ono što vam ide od ruke

346 pregleda 1 komentar(a)
Šehović jutros na događaju
Šehović jutros na događaju

Crna Gora će iduće godine uložiti 2,5 miliona eura u opremanje kabineta stručnih škola, a oko dva miliona eura za rekonstrukciju tih škola, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je kazao da će naredne godine oko 800 učenika biti u dualnom sistemu obrazovanja, dodijeliće se više od 600 stipendija za deficitarna zanimanja i uvesti 16 novih programa.

"To jasno ukazuje da se Vlada ozbiljno bavi stručnim obrazovanjem, a alatima kojima vas danas opremimo gradićete budućnost”, poručio je Šehović na današnjoj promociji na Trgu nezavisnosti u okviru kampanje “Stručno je ključno! Alati budućnosti su u tvojim rukama!”.

Događaj promoviše turistički smjer u srednjim stručnim školama i prati ga regionalno takmičenje učenika pod nazivom “Turistička pijaca”, u okviru kojeg učenici 12 škola iz Crne Gore, Srbije i Makedonije podgoričkim polumaturantima, građanima i žiriju predstavljaju turističke destinacije na temu “Moj kraj-top destinacija”.

Šehović je na otvaranju poručio učenicima završnog razreda osnovne škole da razmisle o zanimanjima koja nude srednje stručne škole, da ih neće isključivo gimnazija, ukoliko za nju nijesu zainteresovani, dovesti na pijedestal njihovih mogućnosti.

“Na pijedestal sopstvenih mogućnosti dovešće vas zanimanje za koje znate da ste rođeni, nešto što vam ide od ruke, u čemu potpuno uživate, nešto zbog čega stane vrijeme kada na njemu radite", kazao je on.

On je rekao da to nije romantičarski pristup temi, već suprotno - nema realističnijeg pristupa od onog koji otvoreno kaže: ako učite ili radite nešto što ne volite i za šta nemate afiniteta, teško da ćete postići natprosječne uspjehe.

"A na današnjem zahtjevnom tržištu, ako želite da sjutra imate mogućnost da birate, morate biti upravo to: natprosječni i izvrsni”, poručio je ministar.

On je naglasio da ukoliko imaju afiniteta prema nekom od deficitarnih zanimanja, učenici ne smiju da imaju dilemu kojim putem će krenuti.

“U potrazi za pravom školom morate, pored ličnih sklonosti, imati na umu potrebe tržišta. To znači da ne smijete imati dilemu između deficitarnog zanimanja za koje imate sklonosti, i onog za koje nemate i koje je pritom suficitarno na tržištu, ma kako ono popularno bilo", kazao je Šehović.

Darko Vukčević, direktor Škole za srednje i više strucno obrazovanje “Sergije Stanić" ohrabrio je osnovce završnog razreda da se odluče za srednje stručne škole koje nude brojne mogućnosti, a posebno je istakao program dualnog obrazovanja, koji predstavlja paralelno učenje u školi i obučavanje kod poslodavca.

O pobjedniku današnjeg takmičenja odlučiće stručna komisja koju čine profesor engleskog jezika i predstavnici turističke organizacije, hotela i turističke agencije.

Proglašenje pobjednika biće u nedjelju, u restoranu Radovče, u 20 sati. Pored tri prva mjesta, specijalna nagrada biće dodijeljena i za najoriginalniji nastup i promociju turističke destinacije.

Bonus video: