Vrijedni volonteri Unije sredjoškolaca: Za đačke parlamente sakupili 6.400 eura

Jelena Dobričanin, PR menadžer Unije srednjoškolaca, saopštila je “Vijestima” da su ovakve aktivnosti za korist Učeničkih parlamenata od važnosti za obrazovni sistem
465 pregleda 0 komentar(a)
Volonteri u Luci Bar, Foto: Radomir Petrić
Volonteri u Luci Bar, Foto: Radomir Petrić

Volonteri – učenici srednjih škola-sakupili su ukupno 6.400 eura u sklopu “Akcionog dana” koji je širom države sprovela Unija srednjoškolaca Crne Gore. U ovoj akciji, ukupno 640 učenika provelo je radni dan u preduzećima i institucijama za dnevnicu od deset eura, a novac koji su ovako prikupili usmjeriće na finansiranje projekat srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore.

Unija srednjoškolaca je “Akcioni dan” počela 2017. u saradnji sa njemačkom fondacijom SHL(Schuler Helfen Leben) iz Berlina, a treći Akcioni dan održan je u opštinama Podgorica, Bijelo Polje, Herceg Novi, Tivat, Budva, Bar, Mojkovac, Rožaje, Plužine i Berane.

Jelena Dobričanin, PR menadžer Unije srednjoškolaca, saopštila je “Vijestima” da su ovakve aktivnosti za korist Učeničkih parlamenata od važnosti za obrazovni sistem, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja, govora mržnje, “te podizanje svijesti o drugim društveno važnim pitanjima”.

"U Akcionom danu su pored 640 srednjoškolaca učestvovali i 138 poslodavaca. Cilj nam je da Akcioni dan postane tradicionalan, da iz godine u godinu uključuje što više srednjoškolaca i da im omogući da stiču praktična znanja iz oblasti za koju se školuju. Takođe, srednjoškolci ovako imaju priliku da neposredno utiču na kapacitete učeničkih parlamenata u svojim školama, te da udruženo djeluju u cilju rješavanja problema sa kojima se susreću u svojim zajednicama", navela je Dobričanin..

Indira Količić, članica UO Unije srednjoškolaca Crne Gore, istakla je poseban doprinos akciji AD Luka Bar koja je “u najvećoj mjeri podržala Akcioni dan”i zahvalila svim srednjoškolcima koji su uzeli učešća u akciji.

Bonus video: