Dva fekalna jezera uz Taru

Tender za projektnu dokumentaciju za sistem prečišćavanja otpadnih voda u Kolašinu čeka se dvije i po decenije, vlasti obećavaju da će uskoro biti raspisan
3131 pregleda 4 komentar(a)
Fekalne lagune na 100 metara od korita Tare, Foto: Dragana Šćepanović
Fekalne lagune na 100 metara od korita Tare, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.05.2019. 15:52h

Tender za projektnu dokumentaciju za sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Kolašinu biće uskoro raspisan, obećavaju iz kolašinske vlasti.

Novac za taj posao očekuju od Uprave za javne radove, a iz Opštine kažu da tek nakon što dokumentacija bude gotova može početi realizacija projekta.

Prema preliminiranim procjenama, kažu u Opštini, ovaj projekat će koštati milion i po eura.

To nije prvi put da lokalne vlasti obećavaju rješavanje jednog od najvećih kolašinskih ekoloških problema.

Izgradnja sistema za prečišćavanje voda bilo je jedno od obećanja pred svake lokalne izbore, ali pomaka u vezi sa tim projektom nije bilo dvije i po decenije.

Od sredine 90-ih godina prošlog vijeka tretman otpadnih voda u tom gradu „rješava“ se na, takozvanom, privremenom skladištu na Brezi.

Više od 25 godina dugo „privremeno skladištenje“ pretvorilo je tu lokaciju u močvaru, ali, kako tvrde vlasnici obližnjih kuća, i u „izvor zaraze, smrada i komaraca“.

Sve fekalne vode iz grada talože se u dva „jezera- lagune“, koje mještanima, naročito, kad su topliji dani zagorčavaju život.

Skladište je na svega 100 metara od rijeke Tare.

„Lagune“ su ostale nakon što je prije četvrt vijeka izgrađeno manje od tri i po kilometra kanalizacione mreže, a radovi nikad nijesu nastavljeni.

Prije dvije godine, dok su bili u opoziciji, odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), koja je sada na vlasti u Kolašinu, upozoravali su da je Kolašin na ivici ekološke katastrofe zbog „laguna“.

U maju 2017. godine, navodno, „nivo rijeke bio je samo 10 cm niži od privremnog skladišta otpadnih voda“.

Prije sedam godina, lokalna uprava je inicirala izradu studije procjena uticaja na životnu sredinu postrojenja i kolektora za pročišćavanje otpadnih voda, čija je izgradnja planirana na Bakovićima.

Tada su rekli da će izgradnja kolektora zavisti od „prioriteta Vlade prema kojima se ulaže u komunalnu infrastrukturu“. Kolašin, sve do sada, nije bio među tim prioritima.

„Shvatajući važnost tog problema, lokalna uprava je izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda stavila u red svojih prioriteta. Svjesni smo da se radi o kapitalnom projektu, ali, sa druge strane, i skupom sa pozicije budžetskih mogućnosti Opštine, pa smo odlučili da krenemo fazu, po fazu“, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića.

Izradu projektne dokumentacije, objašnjava, kandidovali su kod Uprave za javne radove. U lokalnoj vlasti kažu da je napravljen i „drugi korak“.

Naime, nedavno je Bulatović posjetio austrijsku kompaniju PVS iz Beča, „koja se već afirmisala po kvalitetnoj proizvodnji i montiranju opreme za postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda“.

U lokalnoj upravi se uzdaju i u činjenicu da je „izgradnja postrojenja i dio državnih pregovaračkih obaveza, kada je u pitanju Poglavlje 27“.

Smatraju da će se, zbog toga, dati još veći značaj ovoj kolašinskoj kapitalnoj investiciji.

„Lagune“ nijesu jedina boljka Kolašina kada je riječ o tretmanu otpadnih voda.

Pokrivenost gradskog područja sistemom gradske fekalne kanalizacije je svega oko 20 odsto.

Ukupan broj domaćinstava koji je priključen na taj sistam je samo 349.

To su podaci iz prošlogodišnjeg programa rada preduzuće „Vodovod i kanalizacija“.

Slično stanje bilo je i prije sedam godina, kada su eksperti WYG interacional ocijenili da u tom gradu dominiraju septičke jame, te da je njihov broj između 1.300 i 1.500.

Ukopaće glavni kolektor ispod korita rijeka?

Studijom izvodljivosti za kanalizacioni kolektor, koju je prije nekoliko godina, radila engleska firma VIG internacional, prikazana su tri modela sistema za prečišćavanje voda.

Opštini je tada bio najprihvatljiviji onaj koji je podrazumijevao „kompromis sredstava i pokrivanja oblasti“, pa su najavljivali i da će ga uvrstiti u zvaničnu urbanističku dokumentaciju.

Trasa koja ide ka toj lokaciji gdje su lagune trebalo bi da predvidi ukopavanje tog kanalizacionog toka, odnosno, glavnog kolektora sakupljača, ispod korita Tare i da odvede do sastavnice rijeka Tare i Plašnice.

Istovremeno, planskim dokumentima je predviđeno da na mjestu sadašnjeg privremenog skladišta na Brezi budu izgrađeni sportsko-rekreativni sadržaji.

Bonus video: