Njemačka kompanija ispraznila budvansku kasu

Opština Budva prebacila 3,5 miliona eura na račun firme WTE na osnovu dogovora o daljem upravljanju postrojenjem za otpadne vode u bečićkom naselju Vještica
8068 pregleda 4 komentar(a)
Sa otvaranja postrojenja u bečićkom naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović
Sa otvaranja postrojenja u bečićkom naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.05.2019. 07:53h

Opština Budva prebacila je krajem prošle sedmice 3,5 miliona eura na račun njemačke kompanije WTE na osnovu dogovora o daljem upravljanju postrojenjem za otpadne vode u bečićkom naselju Vještica.

Time su firma iz Esena i njen vlasnik austrijski koncern EVN, ostvarili sve ultimativne zahtjeve koje su ispostavili Opštini Budva, jer bi u suprotnom aktivirali garanciju države Crne Gore na 29,3 miliona eura i napustili upravljanje postrojenjem, uoči ljetnje sezone.

Gradonačelnik Budve Marko Carević potvrdio je „Vijestima“ da je milionska svota uplaćena u skladu sa nedavno zaključenim protokolom o saradnji koji su dvije strane zaključile uz medijaciju Vlade Crne Gore.

Time je WTE uspio da za nepunih godinu od Opštine naplati deset miliona eura, uprkos izričitim izjavama opštinara da im neće uplaćivati novac dok se tačno ne utvrdi koliko je zaista para utrošeno u izgradnju postrojenja. Specijalno tužilaštvo utvrdilo je da je tri miliona eura pronevjerila organizovana kriminalna grupa na čelu sa bivšim visokim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem.

Prebacivanjem milionske svote, opštinska kasa je gotovo prazna. U slučaju da dođe do neke prinudne naplate, sa kojima je konstantno suočena lokalna uprava zbog starih dugovanja koje joj je ostavila prethodna vlast, moglo bi da se desi da plata zakasni, prvi put za dvije i po godine, od kada gradom upravlja vladajuća koalicija na čelu sa DF i Demokratama.

Nova opštinska vlast je uspjela tokom 2017. i naročito 2018. godine da potpuno stabilizuje finansije, vrati 22 miliona eura duga koje joj je ostavila prethodna DPS uprava, isplaćuje redovno plate i obnovi potpuno zamrli investicioni ciklus. Na računu Opštine je u protekle dvije godine uvijek bilo najmanje pet miliona eura, a u nekim trenucima je ta suma bila dvostruko više.

Iz Poreske uprave nedavno je saopšteno da je Budva, uz Nikšić i Bar, nabolji primjer stabilizacije javnih finansija na nivou lokalne samouprave, imajujući u vidu da redovno izmiruju reprogramirane i tekuće poreske obaveze.

Njemcima je prošle godine isplaćeno 6,5 miliona eura, od kojih je polovinu novca Opština zadužila kod Vlade i vratila pozajmicu. Nova isplata je bila bez pomoći Vlade.

Protokolom koji je Opština potpisala sa koncernom WTEi EVN su definisani uslovi za ostanak inostranih partnera da upravljaju postrojenjem u nerednih godinu dana. Među uslovima je bila uplata 3,5 miliona za investiciono ulaganje i još 800 hiljada eura za održavanje kolektora u narednih godinu.

Dogovoreno je formiranje zajedničke komisije koja će u roku do tri mjeseca utvrditi tačan iznos koliko je novca utrošeno u izgradnju postrojenja, kanalizacione mreže i ispusta. To je bila stavka oko koje su se sporile dvije strane. Nakon što se dvije strane saglase o iznosu i Opština izvrši isplatu WTE/ EVN mogu napustiti postrojenje.

Obučavaju radnike za upravljanje postrojenjem

Njemačko-austrijska kompanija nije prihvatila nalaz konsultantske kuće „Dr Duhovnik“ koju je angažovala Opština Budva, a koja je supervizijom utvrdila da su WTE/EVN uložili do sada 36 miliona eura.

Kad je nalaz bio gotov odbili su da ga potpišu i uslovili Opštinu da odmah uplati novčanu tranšu od 6,5 miliona eura i da oni angažuju stručnjaka iz KfW banke, koji će izvršiti superviziju, jer u suprotnom napuštaju projekat i aktiviraju garanciju.

Nakon pregovora je potpisan protokol kojim se koncern obavezao da ne smije aktivirati garanciju i da u narednih godinu dana osposobi ljude koji će moći da preuzmu upravljanje postrojenjem. Opština će obezbijediti povoljniji međunarodni kredit da bi isplatila partnera.

Narednih mjeseci slijedi rad zajedničke komsije u kojoj će predstavnici Opštine braniti nalaz „Dr Duhovnika“, po kome je do sada u izgradnju postrojenja uloženo 39.442.823, 91 euro, od koje sume su odbijena tri miliona eura, što je priznato od strane nekadašnjeg direktora WTE da su uplaćena kako bi se izmirio dug Marovića prema jednom Budvaninu koji mu je pozajmio novac.

Specijalno tužilaštvo je procesuiralo cijeli slučaj, a svjedoci saradnici su precizno opisali kako je opštinski novac uplaćivan za izmirivanje Marovićevog duga, napumpavanjem radova na izgradnji postrojenja. Opština je ukupno isplatila do sada 12 miliona eura.

Bonus video: