Iz razgovora učili o preprekama koje osobe sa invaliditetom imaju u Podgorici

Učesnici u simulaciji naišli su na automobil koji je nepropisno parkiran blokirao prilaz rampi, pa su morali da se vrate i šetnju nastave drugim putem
269 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Podgorici, Foto: Damira Kalač
Danas u Podgorici, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 15.05.2019. 11:55h

Vozeći manji krug kroz centar Podgorice, Milenko Vojičić, korisnik kolica, nadležnima je danas pokazao kako izgleda svakodnevno suočavanje barijerama.

Učesnici u simulaciji, među kojima ministri održivog razvoja i turizma i saobraćaja, Pavle Radulović i Osman Nurković, te zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić, već su kod “Sava osiguranja”, u Njegoševoj ulici, naišli na automobil koji je nepropisno parkiran blokirao prilaz rampi, pa su Vojičić i predstavnici institucija morali da se vrate i šetnju nastave drugim putem.

Šetnja je organizovana povodom obilježavanja Evropskog dana samostalnog života (5. maj), Dana Evrope (9. maj) i Svjetskog dana podizanja svijesti o pristupačnosti (16. maj).

“Samostalni život nije hir, već istinska potreba da se ima dostojanstven život”, rekao je Vojičić.

Prema njegovim riječima, život u kući ili u nekoj instituciji, život u segregaciji i grupisanje OSI je mnogo skuplje za jedno društvo nego samostalni život.

Da bi samostalan život OSI bio moguć, kako je rekao, potrebno je da postoji pristupačna sredina, prevoz, mogućnost za razmjenu informacija, odgovarajuća ortopedska pomagala, asistivne tehnologije i najčešće usluga personalne asistencije. I, prema riječima Vojičića, ništa od toga ne smije biti skupo i nedostižno.

“Ne smije biti nedostižno obrazovanje, niti posao ili stanovanje. Sve ovo je mnogo jeftinije nego što državu košta samo jedna institucija, bila ona sagrađena od zidova, ili osnovana kao društveni sistem i struktura. Najskuplja je diskriminacija, izolovanost i segregacija”, kazao je Vojičić.

Dodao je i da su neke prepreke fizičke, ali da se neke od njih mogu ukloniti i infomisanošću, te promjenom ponašanja...

Ipak, fizičke prepreke, kako je kazao, mogu da se uklone samo planskim, pažljivo osmišljenim djelovanjem onih koji grade to okruženje.

“Da bi se to postiglo neophodno je uspostaviljene standarde koje izgrađeno okruženje treba da ima primjenjivati u praksi, bez izuzetka. Nepristupačno okruženje, objekti, saobraćaj, usluge, informacije, komunikacije i tehnologije su posljedica društvenog pristupa prema osobama s invaliditetom, onog koji nas vidi kao pasivne, bespomoćne, ili manje važne za jednu društvenu zajednicu”, kazao je Vojičić.

UMHCG je prije nekoliko godina sličan događan organizovalo na način da su učesnici u simulaciji mogli da na svojoj koži osjete sa kakvim se barijerama suočavaju OSI. Oni su tada Podgoricom “šetali” u invalidskim kolicima, te koristeći bijeli štap... Juče su se sa barijerama upoznali šetajući i kroz razgovor.

Davor Vuković je učesnicima događaja juče pokazao kako se koristi rampa na automobilu, Dragan tepavčević je prezentovao vožnju kolica, Anđela Dragović je objasnila kako se čita brajevo pismo, dok je Bojana Otašević pokazala kako se koriste Brajeva sveska i mašina...

Bonus video: