Šehović: Digitalizacija u obrazovanju velika šansa

British Council Worldwide organizuje "Going global" za međunarodne lidere u obrazovanju, a fokus je bio na budućnosti visokog obrazovanja u digitalnom svijetu, te razmjeni znanja i primjera dobre prakse
229 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović

Digitalizacija u obrazovanju velika je šansa, ali i izazov u smislu pravilne upotrebe, koja podrazumijeva kritičko promišljanje, a nikako površnost i puki konzumerizam, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Šehović, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, učestvuje na Međunarodnoj konferenciji "Going global", koja se održava u Berlinu.

British Council Worldwide organizuje "Going global" za međunarodne lidere u obrazovanju, a fokus je bio na budućnosti visokog obrazovanja u digitalnom svijetu, te razmjeni znanja i primjera dobre prakse.

"Digitalizacija u obrazovanju je velika šansa, ali i izazov u smislu pravilne upotrebe, koja podrazumijeva kritičko promišljanje, a nikako površnost i puki konzumerizam, te smo ovoj temi u Crnoj Gori prišli vrlo entuzijastično, ali i temeljno i pažljivo", rekao je Šehović.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da u radu Konferencije učestvuje i direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurjpejović.

Šehović je rekao i da su, pored akademskog usavršavanja, neke od važnih vještina u visokom obrazovanju upravo one o kojima je govoreno na Konferenciji digitalna pismenost, kritičko razmišljanje, kreativnost, emocionalna inteligencija.

On je istakao da je Konferencija odlična prilika da se razmijene iskustva o tome na koji način se mora voditi proces digitalizacije u obrazovanju.

"Posebno uzevši u obzir da ona ima ogroman potencijal da podstakne inovacije i kreativnost, ukoliko učenici steknu primjenljiva i sistemska znanja iz internet tehnologija i programiranja konkretno, i samim tim nauče da kreiraju novu vrijednost", ocijenio je Šehović.

On smatra da je pravilan pristup digitalizaciji ključan, jer digitalno ne smije da dovede mlade u stanje konfuzije i izgubljenosti, već suprotno.

Na Konferenciji je zaključeno i da su, sa jedne strane, rješenja za mnoge od svjetskih izazova dostupna upravo zahvaljujući novim tehnologijama, dok istovremeno brzina i obim promjena mijenjaju drastično prirodu poslova, a time i tržište rada i poslovne modele.

Navodi se da je akcenat bio i na studentskim razmjenama te istrživanjima, kao važnom dijelu interuniverzitetske saradnje.

Iz Ministarstva prosvjete navode da Konferencija daje priliku za umrežavanje kreatora politike i praktičara iz oblasti obrazovanja, na globalnom nivou.

Konferenciju su, između ostalih, otvorili: direktorica Britanskog savjeta u Njemačkoj Rejčel Loni, njemačka ministarka za obrazovanje i istraživanje Anja Karliček, ministar Ujedinjenog Kraljevstva za univerzitete, istraživanje, nauku i inovacije Kris Skidmor, ali i umjetnik i pisac poznat po knjizi "Novo mračno doba" Džejms Bridl.

Bonus video: