Herceg Novi: Zakupci plaža traže pomoć za otklanjanje štete

Zakupci plaža za sezonu moraju biti spremni 1. maja, ali u situaciji kada nismo radili cijelu zimu, i nismo platili zakup za ovu godinu, većini će biti teško da obezbijedi sredstva da otklone štetu i plaže i kupališta “dovede u red”
284 pregleda 2 komentar(a)
plaže hn, Foto: Slavica Kosić
plaže hn, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.03.2018. 14:03h

NVO "Udruženje zakupaca morskog dobra u Herceg Novom" u dogovoru sa JP Morsko dobro pokušaće da nađu rješenje za saniranje štete koju je posljednje nevrijeme nanijelo plažama i kupalištima. Procjenjuje se da je šteta između 50 i 60 hiljada eura.

"Obišli smo obalu od Kamenara do Njivica i utvrdili veliki broj oštećenja", kaže predsjednik Udruženja Slobodan Vujačić. On pojašnjava da su stradale podzide, potkopane su betonske plaže i mala mula, naneseno je kamenje, a odnesene su i velike količine pijeska sa plaža. Samo sa plaže Rafaelo more je odnijelo 300 kubika, ranije nanijetog pijeska. More je odnijelo ili oštetilo plažni mobilijar, ušlo u prostore koji rade u sklopu plaža i oštetilo uređaje, kuhinjske aparate i namještaj. Najveće štete pretrpjeli su zakupci od Meljina do Tople.

"Zakupci plaža za sezonu moraju biti spremni 1. maja, ali u situaciji kada nismo radili cijelu zimu, i nismo platili zakup za ovu godinu, većini će biti teško da obezbijedi sredstva da otklone štetu i plaže i kupališta “dovede u red”. Zato ćemo sa Morskim dobrom sa čijim predstavnicima danas (utorak) imamo sastanak pokušati da nađemo rješenje da nam se pomogne. Da li će to biti smanjenje zakupnine ili neki drugi model, tek treba da se dogovorimo”, kaže Vujačić.

On je objasno da su angažovali vještaka koji je procijenio štetu, ali da će se tačan iznos znati nakon što stručnjaci JP Morsko dobro i predstavnici Udruženja zakupaca ponovo obiđu plaže i kupališta.

NVO "Udruženje zakupaca morskog dobra u Herceg Novom" osnovano je u junu prošle godione i ima 21 člana. Na području hercegnovske opštine su 72 zakupca plaža. Vujačić ističe da im je cilj da udruže i velike hotele, turističke resorte, i druge koji zakupljuju dijelove obale, kako bi na najbolji način koristili i upravljali tim resursom.

Bonus video: